Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa pizza… z kalafiora

Domowa pizza… z kalafiora
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Pizzę kochamy chyba wszyscy. Jednak tłusty ser plus ciasto pszenne to podwyższony cholesterol i zbędne kalorie. Czy jest pizza, którą można jeść bezkarnie? A tak. Mamy na nią przepis!

Bazą domowej pizzy będzie ciasto, które powstanie głównie z kalafiora i migdałów. Dodatki mogą być takie, które najbardziej lubisz. Ważne aby były zdrowe. My proponujemy suszone pomidory, ser bryndza, bazylię, granat, szpinak i roszponkę. Każdy fan pizzy wie, że sos to jej nieodzowny element. Nasz jest oczywiście domowy, bez konserwantów. Mamy jeszcze jedną dobrą wiadomość ‒ w naszej propozycji na pizzę dodajemy aż dwa sosy! Ten drugi jest wiosenny, lekki ‒ świetnie łączy smaki w całym daniu.

Spróbujcie. Ale uwaga! Pizza na telefon już raczej nie będzie wam smakować…

Składniki na ciasto:

- 1 kalafior
- 80 g migdałów
- szczypta soli
- 3 jajka
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżka kurkumy

Na sos:

- puszka pomidorów
- garść bazylii
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki syropu z agawy
- 1 mała chilli
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju kokosowego

Na sos ziołowy:

- pół dymki
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek oleju lnianego

Dodatkowo:

- 2 garści sera bryndza
- garść suszonych pomidorów
- garść bazylii
- garść szpinaku albo roszponki
- garść ziarenek granatu
- 3/4 łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:

Orzechy podpraż na suchej patelni i zmiksuj na mąkę. Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć starty kalafior, mąkę migdałową, sól, jajka, kurkumę i powoli wsypując mąkę pełnoziarnistą, mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Ciasto jest gotowe, kiedy da się z niego uformować kulę. Powinno być zwarte i lekko klejące się do dłoni. Delikatnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i piecz 30‒40 minut w temperaturze 180 stopni. Aby zrobić sos pomidorowy, posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę oraz czosnek. Dodaj sól i syrop. Podsmaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski chilli i pomidory. Wrzuć bazylię. Zagotuj. Odstaw do wystygnięcia i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. Aby przygotować sos ziołowy, do miksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj, aż powstanie sos. Wyjmij pizzę z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser i pomidory i piecz przez 5‒10 minut w 180 stopniach. Pizzę podawaj ze szpinakiem, roszponką, bazylią, granatem, czarnuszką i sosem ziołowym.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij