Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna

Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna domowej roboty to naprawdę prosta sprawa, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!

Można jej używać nie tylko do pieczenia. Idealnie sprawdzi się także do porannej owsianki, gorących napojów na zimowe wieczory, jako dodatek do kaszy jaglanej na słodko. Gotowa przyprawa korzenna może niestety zawierać chemiczne dodatki, z których spokojnie można zrezygnować. Naprawdę lepiej – i szybko! – można zrobić ją samemu. Szczelnie zamknięta w słoiczku na długo zachowa świeżość.

Jak zrobić domową przyprawę korzenną?

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (30 g, ok. 6 łyżek):

- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka goździków w całości (lub 1 łyżka mielonych)
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (lub 1 łyżeczka mielonego)
- 1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
- 1 gwiazdka anyżu w całości lub 1 łyżeczka mielonego
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Najlepszy i najbardziej intensywny aromat uzyskamy, używając przypraw w całości, które zmielimy bezpośrednio przed użyciem. Ale oczywiście mieszanka wyjdzie dobrze także z już uprzednio zmielonych składników. Przygotowujemy wszystkie komponenty i mielimy. Wsypujemy całość do słoika i potrząsamy nim kilkakrotnie. Teraz nasza mieszanka jest już gotowa do użycia. Wspaniale sprawdzi się w ciastach i ciasteczkach, ale nada także ciekawy świąteczny aromat gorącej czekoladzie, kawie czy grzanemu winu.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
tofka zapytał(a) 14 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa przyprawa korzenna
Robię sama przyprawę od jakichś trzech lat. I fajnie, bo na piernik jest pierna tak jak powinna :)?

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Ten, kto umie i lubi gotować

Owsiane pralinki

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii