Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa tortilla

Domowa tortilla
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Może ci się wydawać, że samodzielne przygotowanie tortilli w domu jest skomplikowane. W końcu zawsze kupujesz w sklepie gotowe placki. Zaskoczymy cię! To łatwiejsze, niż myślisz. Domowe tortille będą zdrowsze i na pewno smaczniejsze od tych na sklepowych półkach.

Nasz przepis to wcale nie kolejna meksykańska propozycja. Pszenny placek przygotowany z mięsem i ostrymi dodatkami? Nie tym razem! Nie dość, że nasz pomysł jest wegetariański, to jeszcze sycący i lekki - idealne rozwiązanie na upalne dni. Użyliśmy sezonowych warzyw, takich jak szparagi i rzodkiewki. Awokado, seler i ser bryndza świetnie tutaj pasują. Sos będzie lekki, ziołowy - po prostu pyszny!

Składniki na placki (przepis na 3-4 osoby):

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 160 ml gorącej wody

Dodatki:

- pęczek rzodkiewek
- pęczek szparagów
- jedno awokado
- ser bryndza
- czarnuszka
- 5-6 łodyg selera
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku

Na sos:

- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- pęczek pietruszki
- pół pęczka dymki
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- jeden ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju kokosowego
- kilka łyżek wody
- łyżeczkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Aby przygotować placki tortilla, przesiej do miski obie mąki. Powoli wlewaj wodę, cały czas mieszając. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto. Odstaw na bok, pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Do blendera wrzuć wszystkie zioła, dodaj sok z cytryny, przyprawy i olej. Miksuj na gładką konsystencję. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj kilka łyżek wody. Sos wstaw do lodówki. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej patelnię. Placki smaż z każdej strony przez ok. 30-40 sekund. Odstaw pod przykryciem. Dzięki temu utrzymają ciepło i zmiękną. Warzywa umyj i pokrój w cienkie plasterki. Odłam końcówki szparagów, przekrój je wzdłuż. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i podsmaż szparagi przez 4 minuty, przerzucając je co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Tortillę podawaj z warzywami, serem, czarnuszką i sosem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij