Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!
Domowe ciastka z orkiszem, jęczmieniem i amarantusem. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!

Przede wszystkim stawiamy na zdrowie oraz smak. W naszych ciastkach absolutnie żaden składnik nie został dodany przez przypadek. Nie wierzycie. Oto dowody:

Orkisz i jęczmień

Oprócz zwykłej mąki pszennej dodajemy także mąkę orkiszową, która zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego. Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.

Płatki jęczmienne bogate są w niacynę, która ma bardzo dobry wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Płatki jęczmienne są dobrym źródłem białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Żurawina i miód

Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B. Zmniejsza podatność na zapalenie dróg moczowych. Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiega ona również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Zamiast cukru dodajemy miód, który wzmacnia serce i koi nerwy. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.

Olej kokosowy i dynia

Masło zastępujemy olejem kokosowym. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe i jest dużo zdrowszy od klasycznego masła.

Dynia to warzywo bogate w wiele cennych składników odżywczych, m.in. w kwasy tłuszczowe. Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele.

Pestki słonecznika, gorzka czekolada i amarantus

Pestki słonecznika to źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Ich rola w organizmie jest niebagatelna. Niedobór cynku może powodować niedokrwistość, gorsze gojenie się ran, zmiany skórne, osłabioną odporność. Cynk pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Brak żelaza przyczynia się do niedokrwistości, szczególnie kobiety nie powinny zapominać o uzupełnianiu niedoborów tego mikroelementu. Brak potasu natomiast skutkuje osłabieniem organizmu, zaburzeniami snu i nastroju czy zakłóceniami rytmu serca, a gdy mamy za mało wapnia, jesteśmy narażeni na problemy z układem kostnym i zębami, możemy borykać się z bólami mięśniowymi, krwotokami, a nawet stanami depresyjnymi.

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Pobudza mózg do pracy. Dodaje energii. Poprawia humor. Wzmacnia serce i obniża ciśnienie.

W składzie nasion amarantusa znajdziemy błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen, oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B). Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.

Łap produkty i piecz zdrowe ciastka!

Składniki:

- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 160 g płatków jęczmiennych
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek miodu
- 3 żółtka
- łyżeczka sody
- 1 tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- garść amarantusa
- garść suszonej żurawiny
- 4 łyżki surowego kakao

Przygotowanie:

Olej kokosowy dokładnie ucieramy z miodem i żółtkami. Przesiewamy obie mąki, sodę i kakao. Następnie wsypujemy płatki i amarantus. Wszystko ze sobą łączymy. Na patelni prażymy pestki słonecznika i dyni. Dodajemy posiekaną czekoladę, pestki i żurawinę. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy zwartą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę i papier do pieczenia. Z uzyskanego ciasta bierzemy ok. 2 łyżek, robimy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Ciastka układamy obok siebie w odstępach 3 cm. Pieczemy 20 minut. Gdy wystygną, zdejmujemy je z blachy. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
ZdrowaZuzanna zapytał(a) 4 maja 2015
Oprócz tego, że pestki podgrzane na patelni a potem jeszcze w piekarniku utleniają się i zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe przechodzą w postać tłuszczy trans. Wszystkie tłuszcze nienasycone powinny być poddawane jedynie minimalnej, krótkiej obróbce termicznej. "Oprócz zwykłej mąki pszennej dodajemy także mąkę orkiszową" - oprócz ? Gdy dodaje się pszenną mąkę to dodatek innych mąk nie sprawia, że staje się ona nagle zdrowa. Mniej szkodliwego nie znaczy dobrze.. Nie wiem czemu ludzie myślą, że jak zrobią coś w połowie dobrze to już jest dobrze.. Mąka orkiszowa poza tym też zawiera gluten.. Jest parę zdrowych składników i fajnie czy jednak na prawdę ciasteczka "nie mogły" być zdrowsze ;) ?
Aga R odpowiedział(a) 26 lipca 2015
Zgadzam się. Jak ma być zdrowe, to bez mąki z pszenicy przede wszystkim, ale gluten większości ludzi nie szkodzi i razowe mąki np. Orkiszowa, żytnia można spokojnie używać jako ten zdrowszy zamiennik.