Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Domowe recepty na przeziębienie

Domowe recepty na przeziębienie
Zdjęcie: shutterstock
Jasna sprawa, że domowe sposoby mogą nas wspomóc w walce z infekcjami. W pokonaniu przeziębienia sprawdzą się nie tylko, tradycyjnie, miód i czosnek, ale też na przykład jarzębina, pieprz cayenne, ocet jabłkowy czy tymianek... Wiecie, jak je wykorzystać?

Pobolewające gardło i katar to jeszcze nie koniec świata, ale gdy proces zapalny obejmie niższe części układu oddechowego, wówczas mogą się rozwinąć poważne choroby. Mimo spadku formy nasz organizm jest jednak w stanie pokonać przeziębienie, jeszcze szybciej z pomocą domowych sposobów. Na ból gardła możemy przyrządzić płukanki, na ogólne objawy infekcji – napary, kaszel złagodzi syrop z cebuli, a olejki eteryczne pomogą zmniejszyć ból głowy. Oto kilka domowych przepisów.

1. Płukanki na bolące gardło

Zazwyczaj sprawcą bólu gardła jest chłód, który sprawia, że naczynia krwionośne w gardle znacznie się zwężają. Do nabłonka napływa mniej ciał odpornościowych, a gardło narażone jest na atak zarazków. Jak sobie poradzić z zainfekowanym i bolącym gardłem?

Warto wypróbować płukanki. Wszystkich niedowiarków może przekonać badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców. Potwierdzili oni skuteczność stosowania płukanek w zapobieganiu infekcji jamy ustnej i gardła. Oto produkty, które znajdują się w niejednej kuchennej szafce (przynajmniej większość z nich), a z których skomponujecie płukanki na zainfekowane gardło.

Sól morska

Wystarczy pół łyżeczki soli kuchennej wymieszanej z ciepłą wodą. Taka płukanka działa na bakterie jak magnes – po prostu je przyciąga. My zaś, wypluwając płukankę, pozbywamy się niechcianych gości, którzy osiedlili się w gardle, wywołując zakażenie. Ten sposób stosowany regularnie aż u 40 % badanych zmniejszył skłonność do zakażeń górnych dróg oddechowych – wynika z badania opublikowanego w The American Journal of Preventive Medicine.

Miód, aloes, owoce jarzębiny

Miód przyczynia się do szybszego gojenia gardła. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Uniwersytet Auckland w Nowej Zelandii. Dzięki swoim właściwościom zapewnia wilgotne środowisko gojenia ran, a co więcej, skutecznie usuwa bakterie. Tę właściwość miodu zawdzięczamy pszczołom, które do nektaru dodają inhibinę, czyli silnie bakteriobójczą substancję. Płukanka z dodatkiem miodu to zatem idealne remedium na bolące i podrażnione gardło.

Zainfekowanemu gardłu może pomóc także aloes. Podobnie jak miód zmniejsza stan zapalny i działa przeciwbakteryjnie. Do przygotowania płukanki potrzeba 3 łyżek soku z aloesu z taką samą ilością ciepłej wody.

Jeśli nie mamy w domu miodu i trudno nam zdobyć aloes, to działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne mają również – będące jesienią niemal na wyciągnięcie ręki – owoce jarzębiny. Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a na koniec odstawić na 20 minut. Po tym czasie płukanka jest gotowa.

Szałwia

Dzięki liściom tej rośliny, w której znajdują się znaczne ilości olejku eterycznego, taniny i gorycz karnozol, szałwia stanowi silną broń w walce z bolącym gardłem i innymi zakażeniami. Działa przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i ma właściwości ściągające.

Tymianek

Skuteczność działania olejku tymiankowego w walce z bolącym gardłem znakomicie obrazują badania przeprowadzone przez Zakład Mikrobiologii Lekarskiej i Sanitarnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Naukowcy dowiedli, że olejek tymiankowy wykazuje silną aktywność przeciwbakteryjną wobec wszystkich szczepów bakterii izolowanych od pacjentów z zakażeniami jamy ustnej, dróg oddechowych i układu moczowo-płciowego. Olejek tymiankowy przeciwdziała nawet tym szczepom bakterii, które są oporne na antybiotyki ‒ a to już naprawdę imponująca moc.

Rumianek lub krwawnik pospolity

Dla wzmocnienia efektów płukanki z szałwii czy tymianku można też użyć rumianku bądź kwiatu krwawnika pospolitego, które również znoszą stany zapalne jamy ustnej i gardła. Krwawnik pospolity w okresie letnim rośnie na wielu łąkach, warto zatem go wcześniej zebrać i ususzyć.

Imbir, ocet jabłkowy

Imbir nadaje się nie tylko do rozgrzewającej herbaty, ale również możemy dodawać go do płukanek. Roślina ma działanie antyseptyczne, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, uśmierza ból gardła. Najskuteczniejszą płukanką z imbiru jest ta wzmocniona cytryną i miodem. Łyżkę imbiru lekarskiego należy zalać szklanką gorącej wody, do której dodaje się sok z połowy cytryny i łyżkę miodu. Po ostudzeniu mamy gotową płukankę, która przyniesie ulgę.

Podobne do imbiru działanie w leczeniu infekcji gardła ma ocet jabłkowy. Można stosować te składniki alternatywnie. Z tym że w przypadku płukanki z octu, który jest kwaśny, zaleca się zrezygnowanie z cytryny. Wystarczą 2 łyżki octu i miodu, a do tego ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody.

Pieprz cayenne

Mimo ostrego smaku pieprz cayenne, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, skutecznie wspomaga w walce z bolącym gardłem. To wszystko za sprawą kapsaicyny – składnika pieprzu cayenne ‒ która stosowana miejscowo na skórę działa przeciwbólowo w ten sposób, że niszczy występującą w komórkach nerwowych tzw. substancję P, która przewodzi impulsy bólowe do mózgu. Do przygotowania płukanki z tym składnikiem poleca się, oprócz szczypty pieprzu, dodać 3 łyżki miodu i łyżkę octu jabłkowego z wodą.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij