Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!

O wartościach odżywczych dyni można napisać wiele. Jest bogata w witaminy z grupy C, A, E i K. Zawiera wapń, magnez, sód, cynk, fosfor oraz potas. Warto wspomnieć o odkwaszających i oczyszczających właściwościach dyni. Chwaląc dynię za jej działanie, nie można zapomnieć o tym, że ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca. Oprócz tego stosuje się ją przy problemach z prostatą. Dynia jest niskokaloryczna, poza tym zawiera cenny błonnik, który nas syci, a nie tuczy. Świetnie smakuje i w wytrawnych, i w słodkich daniach.

Zamknij dynię w słoik i ciesz się jej smakiem w zimowe dni!

Składniki:

- szklanka purée z dyni
- 2 średniej wielkości jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kilka łyżek miodu, syropu z agawy, daktyli albo klonowego (opcjonalnie)
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Przekrojoną na pół dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż do miękkości. Następnie (około szklankę) rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Purée z upieczonej dyni przełóż do garnka. 

puree z dyni baza dżemu dyniowego

Jabłka umyj i za pomocą widelca ponakłuwaj je dookoła. Połóż na folii aluminiowej, posyp szczyptą cynamonu i gałką muszkatołową. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż będą całkowicie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Do garnka z dynią wciśnij sok z pomarańczy.

przepis na dżem dyniowy z dodatkiem pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj miąższ z pieczonych jabłek. Goździki rozetrzyj w moździerzu. Do garnka dodaj wszystkie przyprawy i skórkę. 

przepis na dżem dyniowy ze skórką z pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włącz ogień pod garnkiem, podgrzewaj i mieszaj cały czas.

przepis na dżem dyniowy - gotowanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy dżem się zagotuje, spróbuj go, jeśli wolisz, aby był słodszy, dodaj 2 łyżki miodu. Gotuj, aż woda odparuje, a dżem zgęstnieje. Wyjmij gwiazdkę anyżu. Dżem jeszcze gorący przełóż do wyparzonego słoika. Mocno zakręć i odwróć zakrętką do dołu. Odstaw do wystygnięcia. Dżem jest gotowy do jedzenia od razu. Po otwarciu przechowuj go w lodówce. Dżem jedz z pieczywem, dodawaj go do owsianki albo twarogu. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Ten, kto umie i lubi gotować

Sałatka z pieczoną dynią

Ten, kto umie i lubi gotować

Dynia – dorodna dama

Anna Marcinkowska i Katarzyna Karus-Wysocka

Top w kategorii