Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Fakt na dziś: czekolada obniża ciśnienie krwi

Jeden kawałek czekolady, czyli ok. 6-7 g, to zaledwie 30 kalorii. Zamiast martwić się, że przytyjecie, jedzcie codziennie gorzką czekoladę bez wyrzutów sumienia. Wasze serce z pewnością wam podziękuje!

Wystarczy przytoczyć badania dr. Franza H. Messerliego z Columbia University. Po 4,5 miesiąca trwania eksperymentu (uczestnicy jedli codziennie kawałek czekolady) skurczowe ciśnienie tętnicze spadło u wszystkich badanych średnio o 2,9 mm Hg, a rozkurczowe o 1,9 mm Hg. Częstość występowania nadciśnienia spadła z 86 proc. do 68 proc. Naukowcy odkryli również obecność fenoli pochodzących z kakao w osoczu badanych. Zdaniem uczonych związki te wpłynęły na wytwarzanie w śródbłonku naczyniowym tlenku azotu, który ma działanie rozluźniające na ścianę naczyń i poprawia krążenie. Codzienna dawka czekolady w diecie nie wpłynęła za to na wagę uczestników.

Pamiętajmy jednak, że czekolada czekoladzie nierówna. Najzdrowszy wybór to oczywiście czekolada gorzka z wysoką zawartością kakao, co najmniej 60-70 proc. W takiej znajdziemy najwięcej flawonoidów, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią serce. W mlecznej i białej czekoladzie takich zalet nie znajdziecie.

Rysunek: życie-na-kreskę

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij