Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Fakty i mity: Cebula

Fakty i mity: Cebula
Zdjęcie: shutterstock
Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Od lat wiadomo, że cebula (Allium cepa L.) jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów występujących w roślinach. To barwniki organiczne o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym, chroniącym przed owadami. Niektóre z tych barwników mogą być wykorzystywane w medycynie – znany przykład to fiolet goryczki, czyli popularna gencjana. Badania warzyw i innych źródeł naturalnych substancji odżywczych prowadzi wiele ośrodków, ostatnie publikacje pochodzą z Serbii, USA i Norwegii. Zatem fakt, że znany z babcinych receptur syrop z cebuli jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie, zyskał już potwierdzenie naukowe.

Najbogatsze we flawonoidy są bulwy czerwonej cebuli (415–1917 mg flawonoidów na kilogram świeżej cebuli), nieco mniej jest ich w żółtej cebuli (270–1187 mg flawonoidów na kilogram świeżego warzywa). – Opisano co najmniej 25 różnych flawonoidów, które są naturalnymi barwnikami o szerokich działaniach antybakteryjnych, najbardziej znanym jest quercetyna, a także kempferol i izoramnetyna. W czerwonej cebuli występują dodatkowe barwniki – antocjaniny – mówi dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.

Flawonoidy wykazują znane właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i
antyproliferacyjne (przeciwnowotworowe), najlepsza aktywność przeciwbakteryjna dotyczy gronkowców i beztlenowców. – Cebula może być dobrym środkiem wspomagającym leczenie infekcji układu oddechowego, ale nie pęcherza moczowego, bo pałeczka jelitowa E.coli wykazuje słabą wrażliwość na flawonoidy zawarte w cebuli – dodaje specjalista.
Cebula może być też pomocna w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawia gospodarkę kostną. Należy jednak podkreślić, że występują duże różnice między gatunkami, a nawet poszczególnymi plantacjami cebuli. Warto wiedzieć, co kupujemy i
czy rzeczywiście jest to najzdrowsza odmiana. Najlepiej, jeśli producent podaje na opakowaniu zawartość flawonoidów albo nazwę gatunku. Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij