Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Fakty i mity: Margaryna

Fakty i mity: Margaryna
Zdjęcie: shutterstock
Czy to prawda, że margaryna pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi?

Margaryna jako produkt, który zawiera częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, sama z siebie nie ma działania obniżającego cholesterol. – Przypisuje się jej to działanie dlatego, że gdy zamienimy spożycie masła zwierającego nasycone kwasy tłuszczowe na margarynę, która zawiera kwasy nienasycone, to w rezultacie w niewielkim stopniu może się to przyczynić do obniżania cholesterolu – tłumaczy dr Witold Pietkiewicz z Kliniki Kardiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Wewnętrznych, II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W ostatnim czasie „karierę zrowotną” zrobiły kwasy omega 3, czyli kwasy rybie – choć trzeba jasno powiedzieć, że żadne badania, w których stosowano metodę podwójnie ślepej próby z użyciem substancji neutralnej czyli placebo, nie potwierdziły wielu spodziewanych korzyści, które się im przypisuje. – Oczywiście lepiej jest, gdy dieta zawiera tłuszcze roślinne czy rybie niż te pochodzenia zwierzęcego. Bo to, co wiemy na pewno, to to, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego podwyższają cholesterol i wykluczenie ich z diety spowoduje obniżenie jego poziomu – uważa specjalista.

Na rynku dostępne są też margaryny zawierające dodatkowo sterole roślinne (np. Benecol, Flora proAcitv), reklamowane jako pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu. – Rzeczywiście odpowiednie spożywanie tych steroli ma w niewielkim stopniu działanie prozdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że ich zawartość w margarynie jest taka, że trzeba byłoby zjeść jej całe opakowanie, aby odniosło to pożądany skutek. Dlatego ja zalecam raczej jedzenie jogurtów z zawartością steroli (np. dancol), bo te nie zawierają takiej ilości tłuszczu – dodaje dr Pietkiewicz.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij