Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Falafel – klasyk na twoim talerzu

Falafel – klasyk na twoim talerzu
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Falafele z hummusem to obowiązkowa przekąska w muzułmańskiej części Jerozolimy. Ostatnio zyskały na popularności ze względu na to, że są doskonałą alternatywą wegetariańskiej wersji kebaba. Dlaczego więc nie przygotować ich samodzielnie w domu?

Falafele to smażone kulki z ciecierzycy z ziołami i przyprawami. Tradycyjny falafel jest podawany w pszennej picie. W jego skład wchodzi między innymi świeża kolendra, pietruszka czy mielony kardamon. Ale do kotlecika możesz dodać takie zioła i przyprawy, jakie lubisz najbardziej. My przedstawiamy tradycyjny przepis na falafela, ale proponujemy zamiast w pitę zawinąć go w sałatę albo cykorię. Sezon w pełni jest również na groszek cukrowy, dlatego też go dodamy do naszego dania. Rzodkiewki idealnie podkreślą chrupkość i lekkość naszego falafela. Dodatkowo przygotujemy sos na bazie tahini ‒ pasty sezamowej. Do dzieła!

Składniki (na 3‒4 osoby):

- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- olej do smażenia
- sezam
- 1 cm świeżej papryczki chilli
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 garści groszku
- sałata albo cykoria
- 75 g jasnej pasty tahini
- 60 ml wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta soli
- hummus klasyczny

Potrzebny będzie także blender i maszynka do formowania falafeli.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę do miski i wlej do niej dwa razy więcej wody. Odstaw na 8 godzin. Odcedź ciecierzycę i wrzuć ją do blendera. Pokrój drobno czosnek i cebulę. Zmiksuj razem z ciecierzycą. Przełóż masę do miski. Dodaj świeże i suszone zioła, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Całość wymieszaj rękami. Odłóż na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj dodatki. W małej miseczce umieść pastę tahini, wodę, sok z cytryny, sól i czosnek. Rózgą wymieszaj składniki tak, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Jeśli chcesz uzyskać rzadszy sos, dodaj odrobinę więcej wody. Jeśli kupiłeś młody, świeży groszek, to nie potrzebuje on dodatkowej obróbki. Jeśli masz mrożony albo bardzo twardy, zagotuj wodę w garnku i gotuj groszek przez chwilę, aby zmiękł. Przecedź go i przelej zimną wodą. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Rozdziel liście sałaty.

Wyjmij z lodówki masę na falafela. W głębokiej patelni rozgrzej olej ‒ potrzebujesz takiej ilości tłuszczu, aby po włożeniu kotlecika na patelnię sięgał mniej więcej do połowy jego wysokości. Za pomocą maszynki formuj falafela (jeśli nie masz maszynki, użyj łyżki) i od razu kładź go na rozgrzany olej, obsypuj z obu stron sezamem. Smaż, aż ładnie się zarumieni, odkładaj na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Falafela podawaj w sałacie, z hummusem, rzodkiewką, groszkiem i sosem. 



masz.talerz  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij