Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią
Zdjęcie: shutterstock
Wiemy, że aluminium szkodzi. Nie masz w domu sztućców ani garnków aluminiowych i myślisz, że to koniec toksycznych przedmiotów z kuchni? Dodaj do tego jeszcze folię aluminiową. Jest tak samo szkodliwa jak aluminiowe garnki czy porysowane patelnie.

Aluminium jest wszechobecne w naszym życiu. Znajduje się w żywności, środkach farmakologicznych, jest dodatkiem do uzdatniania wody pitnej. Znajdziemy je w produktach spożywczych, takich jak kukurydza, żółty ser, sól, herbata, czarny pieprz, majeranek i inne przyprawy. W ten sposób codziennie dostarczamy trochę aluminium do naszego organizmu. Sęk w tym, żeby nie było go za dużo. Organizm poradzi sobie z usunięciem niewielkich jego ilości i wydali je wraz z moczem. Ale większość z ludzi narażona jest na spożywanie znacznie większych dawek aluminium niż dopuszczalne bezpieczne dziennie spożycie.

Folia na styku z żywnością

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że gotowanie i pieczenie żywności zawiniętej w folię aluminiową powoduje przenikanie aluminium do jedzenia w dawce znacznie przekraczającej dopuszczalne normy. Dlatego w folii aluminiowej nie powinno się podgrzewać, piec ani nawet przechowywać żywności w lodówce. Szczególnie niebezpieczne są cytrusy – pieczona ryba z cytryną w folii zawierać będzie więcej aluminium niż pieczona bez cytryny. Jeżeli już chcemy upiec łososia z cytryną albo kurczaka w pomarańczach, to znacznie zdrowiej będzie zrobić to w żaroodpornym naczyniu albo w papierze do pieczenia.

Puszki i kartony z aluminium

Unikajmy puszek aluminiowych i kartonów do napojów wyściełanych aluminium. Ekologiczne przeciery pomidorowe są zawsze w szklanych butelkach. Dlaczego? Bo kwaśne pomidory wchłaniają aluminium z puszki czy wyściełanego kartonika. A więc kupując sok pomidorowy, pamiętajmy, żeby był w szklanej butelce. W przypadku soków unikajmy też kwaśnych cytrusów, które wchłaniają więcej aluminium z kartonu niż pozostałe soki owocowe.

W co zapakować drugie śniadanie?

Do zapakowania kanapek i drugiego śniadania zamiast folii aluminiowej używajmy papieru śniadaniowego. Chociaż najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będą plastikowe pudełka do żywności wielorazowego użytku – pod warunkiem że nie zawierają szkodliwego bisfenolu A (BPA), zwykle jest to oznaczone napisem „BPA free”. Folii unikajmy zwłaszcza wtedy, gdy w kanapce są pomidory (bo znowu kwaśne).

Wniosek? Więcej szkody niż pożytku z używania srebrnej folii. Na pewno nie nadaje się do gotowania i przechowywania kwaśnych potraw, a szczególnie cytrusów. À propos cytrusów. Nadmiaru aluminium z organizmu możemy się pozbyć, jedząc surowe owoce i warzywa o właściwościach zasadowych, jak np. jabłko, seler czy właśnie… cytryna. Do tego pijmy dużo wody, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. No i nie kupujmy już więcej folii aluminiowej.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Karo Lina zapytał(a) 20 listopada 2016
Pytanie dotyczy artykułu Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią
Jak zatem przygotować rybe bez folii? Jakieś porady? ;)
Dominika.Ch odpowiedział(a) 22 listopada 2016
Można użyć papieru do pieczenia albo piec w żaroodpornym naczyniu. Dobry jest też tzw. garnek rzymski, którego pokrywkę przed rozpoczęciem pieczenia trzeba namoczyć i wtedy ryba będzie soczysta.