Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta
Zdjęcie: shutterstock
Lato to słońce. A słońce to promieniowanie UV i szybsze starzenie się skóry. Na szczęście możesz zmniejszyć negatywne skutki dzięki diecie bogatej w antyoksydanty. Jeśli kochasz wylegiwać się na plaży, ta dieta, obok kremu z filtrem, jest twoim letnim must have!

Promieniowanie słoneczne zwiększa tzw. stres oksydacyjny, co prowadzi do wzmożonego powstawania wolnych rodników. A te wpływają na przyspieszenie degeneracji komórek skóry i jej starzenie się. Ten proces przedwczesnego starzenia się skóry, którego przyczyną jest ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, nazywa się fotostarzeniem. Jakie są jego skutki? Istniejące zmarszczki pogłębiają się, skóra staje się szorstka, trudno się goi, mogą pojawić się zmiany pigmentacyjne (np. jaśniejsze lub ciemniejsze plamy). Jak temu zapobiec? Jedną z głównych linii obrony jest dieta pełna antyoksydantów. Zobacz, co jeść, by uchronić się przez fotostarzeniem.

Aronia

Niezwykle bogatym źródłem polifenoli – silnych przeciwutleniaczy - są owoce aronii czarnoowocowej. Należące do polifenoli antocyjany, które zawiera aronia, mają szerokie działanie ochronne skóry: m.in. uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają ich elastyczność. Wykazano także, że owoce aronii mają również działanie przeciwalergiczne i chronią przed powstaniem nowotworów. Mało tego - w aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Sezon na świeżą aronię przypada na środek i koniec lata. A już teraz możesz zaopatrzyć się w pasteryzowany sok z aronii, który nie traci swoich właściwości. Ze względu na swój cierpki smak jest zazwyczaj mieszany z innymi, bardziej słodkimi sokami, np. z jabłek. Możesz też korzystać z przetworów z aronii, np. marmolad i konfitur. Ze względu jednak na spory dodatek cukru w tych produktach lepiej, jeśli wybierzesz sok.

Winogrona

Lubisz winogrona? To świetnie! Bo to są one kolejnym superowocem, który może uchronić przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Zajadaj się zwłaszcza tymi ciemnymi oraz zjadaj wraz ze skórką i pestkami. Najsilniej działającymi antyoksydantami winogron są proantocyjanidyny, leukocyjanidyny oraz skondensowane taniny oraz oligomeryczne proantocyjanidyny (w skrócie OPC). Związki te chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, w tym promieni UV, zmiatają wolne rodniki, zwiększają skuteczność innych korzystnych dla organizmu związków, hamują rozpad kolagenu i działają przeciwzapalnie. Ponadto antyoksydanty zawarte w nasionach winogron wzmacniają struktury kolagenowe i przyspieszają regenerację tkanek. Podobne działanie ma także… czerwone wino.

Owoce leśne

Lato to czas owoców leśnych. Owoce leśne (czyli żurawina, borówka, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny) znane są z dużej zawartości różnych związków bioaktywnych, m.in. antocyjanów i flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami. Do ważnych przeciwutleniaczy w owocach jagodowych także witamina C. Jest ona regulatorem mechanizmów, które ochraniają komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Co więcej jej działanie przeciw wolnym rodnikom jest bardzo efektywne, gdyż jest ona prawie w 100% odnawiana. Cennym źródłem tej witaminy są owoce żurawiny, które dostarczają innego silnego przeciwutleniacza: beta-karotenu. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij