Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

GALERIA: Kuchenne laboratorium

GALERIA: Kuchenne laboratorium
Zdjęcie: Ryan Matthew Smith, materiały prasowe

Grupa naukowców i wynalazców prowadzona przez Nathana Myhrvolda, byłego CTO i szefa strategicznego w Microsoft Research, stworzyła niesamowitą, składającą się z 6 części i ponad 2400 stron pozycję zatytułowaną Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking. Autorzy za pomocą licznych eksperymentów przeprowadzanych w The Cooking Lab (Laboratorium Kucharskim) stworzyli nowe, zaskakujące smaki, a ich dania uzyskały niespotykane dotąd formy i faktury. W swojej pracy wykorzystali narzędzia znane im z ich naukowej pracy, takie jak: kąpiele wodne, homogenizatory, wirówki oraz nieznane tradycyjnej kuchni składniki, np. hydrokoloidy, emulgatory i enzymy. Dodatkowo poprzez opisane w książce doświadczenia, czyli po prostu inteligentne gotowanie, naukowcy objaśniają nam prawa fizyki, których do tej pory nie mogliśmy zrozumieć.

Nathan Myhrvold, pomysłodawca Modernist Cuisine, ma na swoim koncie nie tylko liczne sukcesy naukowe (zdobył, m.in. doktorat w zakresie teoretycznej i matematycznej fizyki w Princeton). Studiował także gotowanie we Francji, jest mistrzem świata w barbecue, a ponadto zajmuje się fotografią. Z takiego połączenia zainteresowań musiało wyniknąć coś niesamowitego. Modernist Cuisine to nie tylko zupełnie nowatorskie podejście do gotowania. Dzięki przepięknym zdjęciom jest to również pyszna uczta dla oka.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij