Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Klasyczne włoskie kluseczki już dawno podbiły nasze serca. A żeby nieco odświeżyć tradycyjne gnocchi, tym razem przyrządzimy je z batatów. Ten smak powala na kolana, więc podwijaj rękawy i do dzieła!

Gnocchi najczęściej przyrządza się na bazie ziemniaków. My proponujemy zastąpić je batatami – będzie zdrowiej, no i niebanalnie. Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, są lepszym wyborem pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Istnieje mnóstwo odmian batatów, charakteryzują się różnym kolorem skórki i właściwościami odżywczymi. Słodkie ziemniaki ze względu na swój skład pomagają dbać o wzrok, chronią przed chorobami serca oraz nowotworami. Są bogate w takie witaminy jak C, B6, E i kwas foliowy. Zawierają wapń, fosfor, chlor, żelazo, jod i magnez. Bataty poleca się osobom chorującym na cukrzycę.

Do przygotowania gnocchi proponujemy wcześniej zrobić własną oliwę wzbogaconą naturalnymi aromatami. Jeśli kluski chcesz przygotować już dziś i nie masz oliwy smakowej ‒ użyj zwykłej.

Dzięki orientalnym przyprawom gnocchi będą miały nie tylko piękny kolor, ale też wyjątkowy smak.

Połączenie lekko słodkich batatów z rozmarynem, dobrym długo dojrzewającym serem i smakową oliwą to smak, do którego na pewno będziesz wracać!

Składniki (porcja dla 3 osób):

-300 g batatów
- 1 jajko
- mąka pszenna
- łyżka sezamu
- ser długo dojrzewający typu parmezan
- łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki garam masala
- 1/3 łyżeczki za’ataru
- parę igiełek rozmarynu
- 250 ml oliwy z oliwek
- 1/2 główki czosnku
- 4 suszone papryczki chili

Przygotowanie:

Minimum tydzień przed przygotowaniem gnocchi wrzuć do słoika albo butelki obrany czosnek oraz papryczki chili i zalej oliwą. Odstaw, aż oliwa nabierze smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, bataty zawiń w folię aluminiową i piecz, aż będą miękkie. Wyjmij bataty i zalej lodowatą wodą. Kiedy wystygną, obierz je ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj wszystkie przyprawy. Przesiej mąkę i dodaj tyle, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Stolnicę i dłonie posyp mąką. Ciasto podziel na części i rozwałkuj. Nożem podziel ciasto na kluseczki, a widelcem lekko je przyciśnij, aby pozostawić na nich ślad. Do gotującej wody partiami wrzucaj gnocchi. Co jakiś czas zamieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Gotuj, aż wypłyną na wierzch. Podawaj skropione smakową oliwą, parmezanem, rozmarynem i sezamem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

3 patenty na batata

Małgorzata Dzięgielewska

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

najpopularniejsze artykuły