Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Gnocchi z herbatą matcha

Gnocchi z herbatą matcha
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Herbata matcha staje się coraz bardziej popularna w kuchni. Pijemy ją z wodą i po angielsku z mlekiem. Traktujemy jako bazę ciast i lodów. Dziś wersja wytrawna, na słono! Przygotujemy bardzo proste gnocchi z ziemniaków z dodatkiem herbaty matcha.

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona japońska herbata. Ma działanie oczyszczające ze względu na zawartość chlorofilu. Zawiera żelazo, potas, sód, wapń, cynk, witaminę C i E. Oprócz tego jest bogata w przeciwutleniacze i aminokwasy. Jej regularne picie ożywia mózg i relaksuje organizm. Matcha zmniejsza apetyt, poprawia metabolizm, neutralizuje kwasy żołądkowe i praktycznie nie zawiera kalorii – jest więc idealnym napojem dla tych na diecie.

Na naszym talerzu znajdą się również pomidory i ser długodojrzewający. Wszystko razem będzie smakowało wspaniale i nasyci na długie godziny. Jeśli nie przepadasz za smakiem herbaty matcha, nie przejmuj się. W naszym przepisie jest właściwie niewyczuwalna, dodaje lekkiego zielonkawego koloru i wzbogaca danie o wartości odżywcze. Spróbuj!

Składniki:

- 600 g ziemniaków
- 2 łyżki herbaty matcha
- jajko
- mąka orkiszowa
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu

- pół pęczka szczypiorku
- kilka łyżek startego sera długodojrzewającego
- 4 garści pomidorków koktajlowych
- olej lniany
- sok wyciśnięty z dwóch grejpfrutów
- sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i gotuj, aż będą miękkie. Następnie rozgnieć je albo przeciśnij przez praskę i poczekaj, aż ostygną. Dodaj jajko, przyprawy i matchę. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę do momentu, gdy ciasto będzie podatne na formowanie, a nie klejące. Im mniej mąki dodasz, tym bardziej miękkie i delikatne wyjdą gnocchi. Gotowe ciasto podziel na kawałki, uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj kluseczki. Za pomocą specjalnej deski z rowkami możesz wykonać wgłębienia, dzięki którym sos zatrzyma się na powierzchni gnocchi. Jeśli nie masz takiego przyrządu w kuchni,  użyj po prostu widelca. Kluseczki odkładaj na oddzielną deskę oprószoną wcześniej mąką. W garnku zagotuj wodę, dodaj porządną szczyptę soli i powoli wrzucaj gnocchi. Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedź je i połóż na talerzu. Skrop sokiem z grejpfruta i olejem, posyp startym serem, szczypiorkiem i przekrojonymi pomidorkami.

 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Zuzanna Butowska zapytał(a) 14 października 2017
Pytanie dotyczy artykułu Gnocchi z herbatą matcha
Przeciez tak matcha straci wartosci...

Polecane Kroki do zdrowia

Przyprawiaj na zdrowie

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Matcha w wersji kolorowej

Ten, kto umie i lubi gotować

Gnocchi z batatów

duet masz.talerz

najpopularniejsze artykuły