Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Gołąbki wegańskie z kaszą jaglaną

Gołąbki wegańskie z kaszą jaglaną
Przepis na wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest raczej czasochłonne. A poza tym nikt z opcji wege się do nich nie zbliży. Mamy więc dla was wersję bezmięsną, z kaszą jaglaną zamiast ryżu. W zestawie z pieczonymi batatami i garścią rukoli smakują bosko!

Dlaczego warto się skusić na tę wersję? Kasza jaglana zamiast ryżu to powód pierwszy. Ma właściwości antywirusowe, zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, oraz moc żelaza. Dostarcza również dużą ilość witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Kaszę jaglaną mogą jeść także osoby będące na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Jagły działają alkalizująco, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmiePowód drugi? Połączenie z pieczonymi batatami i rukolą jest wyjątkowo udane. Powód trzeci? To naprawdę szybka wersja!

Składniki (na 8-9 gołąbków):

- 1 mała kapusta włoska
- 200 g kaszy jaglanej
- połowa papryki
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- pół puszki cieciorki
- 5 pomidorów suszonych
- 5 pieczarek
- garść kolendry
- łyżka kurkumy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka zaataru
- łyżeczka sezamu
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz do smaku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 3 cm papryczki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej

Sos:

- 2 puszki pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chilli
- szczypta słodkiej papryki
- kilka kropel octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
- wrzątek - opcjonalnie

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną upraż w garnuszku i przelej wrzątkiem przez gęste sito. Gotuj parę minut krócej, niż jest podane na opakowaniu. W drobną kostkę pokrój szalotkę, paprykę, pomidory i pieczarki. Dodaj kaszę jaglaną. Wlej olej i sos sojowy. Wsyp przyprawy, zetrzyj papryczkę chilli i gałkę muszkatołową oraz posiekaj kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj. Oderwij od kapusty liście zewnętrzne, nie będą nam potrzebne. Następnie oddziel liście od główki i zanurz liście we wrzątku na 3-4 minuty, potem wyjmij je i zahartuj w lodowatej wodzie. Zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Na środku każdego liścia ułóż od 3-5 łyżek farszu. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania, należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Tak gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Aby przygotować sos, zmiksuj wszystkie składniki. Zalej sosem gołąbki, sos powinien sięgać do 3/4 wysokości gołąbków. Jeśli tak nie jest, dolej wrzątku. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni. Pamiętaj, aby co jakiś czas gołąbki podlewać sosem. 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij