Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Gorąca wegańska czekolada

Gorąca wegańska czekolada
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Czy jest coś lepszego od dobrego filmu albo książki w towarzystwie kubka gorącej czekolady? Zróbmy więc prawdziwą czekoladę! Żeby nie było nudno, dodaliśmy tahini, gałkę muszkatołową i cynamon. Dzięki tym przyprawom nasz deser nabierze charakteru i niesamowitego smaku!

Odchudziliśmy gorącą czekoladę, przygotowując ją w wersji wegańskiej. Będzie bez cukru, mleczną czekoladę zastąpimy gorzką, cukier ‒ daktylami, a krowie mleko ‒ roślinnym. Przedstawiamy prosty, szybki, zdrowy przepis na gorącą czekoladę. Do dzieła!

Gorąca czekolada oczywiście nie może obejść się bez prawdziwej czekolady. Wybieraj te produkty, gdzie zawartość kakao wynosi 70%. Pamiętaj ‒ im krótsza lista składników, tym lepsza jakość i smak. Polecamy sięganie po lokalne polskie produkty. Tak samo jest z kakao. Kupuj tylko to prawdziwe, niesłodzone, bez dodatków. Gorzka czekolada to nie tylko pyszny smak i afrodyzjak. Doskonale działa jako zastrzyk energii. Ma dobry wpływ na koncentrację, pamięć i skupienie. Wzmacnia serce, filtruje nerki, zapobiega miażdżycy oraz łagodzi kaszel. To doskonałe źródło potasu, żelaza i magnezu. Skuś się!

Składniki:

- 4 daktyle
- 2 łyżki kakao
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- łyżeczka pasty tahini
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 ml mleka migdałowego

Przygotowanie:

Jeśli masz wyjątkowo twarde suszone daktyle, namocz je wcześniej w gorącej wodzie przez 10 minut. Jeśli są miękkie, możesz pominąć ten krok. Przygotuj kakao i pokrojoną czekoladę. 

jak zrobic goraca czekolade w domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj tahini.

weganska goraca czekolada

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Mleko migdałowe podgrzej, dodaj do czekolady, kakao i tahini. 

jak zrobic weganska goraca czekolade

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odsącz daktyle i wrzuć do mleka. Dodaj przyprawy i podgrzewaj na niskim ogniu przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas. Kiedy daktyle się rozpadną, zmiksuj czekoladę na gładki płyn. Posyp wiórkami czekolady albo płatkami migdałowymi. Pij, póki jest gorąca!

weganska czekolada do picia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij