Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Grillowanie w wersji wege

Grillowanie w wersji wege
Grill w wersji wege - spróbujcie, a nie pożałujecie. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Trzy, dwa, jeden, zero… Start! Odpalamy grilla! Obejdziemy się bez mięsa i będziemy pałaszować szparagi z tahini, warzywne szaszłyki i wegańskie podpłomyki. Czas niepodzielnych rządów kiełby z grilla dobiegł końca!

Nie ma nic lepszego na pierwsze ciepłe dni niż piknik na zielonej trawie z obowiązkowym grillem - przyznacie. Ale kto powiedział, że robiąc zakupy na grilla, mamy szorować do sklepu mięsnego?! Jakoś tak się przyjęło, że co karkówka to karkówka.... Otóż nie! Spróbujcie grillowanych warzyw i podpłomyków, a grill już zawsze kojarzył wam się będzie z opcją wege. Lekko, pysznie, zdrowo, szybko - lepiej się nie da!

Grillowane szparagi z sosem z tahini i prażonymi orzechami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 4 osób):

- 2 pęczki szparagów (mogą być zielone albo białe)
- 2 garści ulubionych orzechów
- 75 g jasnej pasty tahini
- 60 ml wody
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 100 ml oleju ryżowego (albo oliwy)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

Odłam końcówki szparagów. Umyj dokładnie szparagi. Wlej do miski olej, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć szparagi, natrzyj je oliwą i od razu umieść na rozgrzanym grillu. Piecz, aż się zarumienią. W tym czasie przygotuj sos. W misce umieść tahinę, wlej 60 ml wody, sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj szczyptę soli. Trzepaczką połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni. Gotowe szparagi polej sosem, posyp orzechami i posiekaną pietruszką. Jedz od razu.
 

Szaszłyki warzywne z sosem ziołowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 4 osób):

- 2 papryki
- 2 czerwone cebule
- 3 garści ulubionych grzybów
- pęczek rzodkiewek
- cukinia
- pęczek świeżej bazylii
- pęczek kolendry
- 350 ml oleju ryżowego (albo oliwy)
- pół cm papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj dokładnie. Pokrój je w cząstki. Do miski wlej 200 ml oleju, dodaj sól i pieprz. Umieść wszystkie warzywa i dokładnie pomieszaj. Warzywa ponakłuwaj na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki umieść na rozgrzanym grillu. Piecz, aż się zarumienią. W blenderze umieść bazylię (razem z łodygami), kolendrę (razem z łodygami), 150 ml oleju, sok z cytryny, papryczkę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj. Gotowe szaszłyki polewaj sosem ziołowym. Jedz od razu.
 

Podpłomyki z sezamem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 4 osób):

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- garść sezamu 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na ciasto. Ugniataj, aż masa będzie jednolita i elastyczna. Ciasto przykryj i odłóż na pół godziny. Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i wałkuj tak, aby powstały cienkie podpłomyki. Wrzuć je na rozgrzanego grilla. Przeżuć na drugą stronę, aż się przyrumienią. Gotowe podpłomyki ułóż na desce albo talerzu i przykryj czystą ściereczką. Podawaj posypane sezamem.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij