Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Indyjski daal

Indyjski daal
Indyjski daal to nic trudnego! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

To naprawdę prosta i szybka jednogarnkowa potrawa, która rozgrzewa i syci. Dla miłośników indyjskiej kuchni to absolutny klasyk, ale i ci, którzy znawcami nie są, dadzą się uwieść temu aromatowi. Gotujemy!

Wersji na przygotowanie tej potrawy jest wiele. Najważniejsze, aby użyć warzyw strączkowych i sezonowych. My zdecydowaliśmy się na bogatą w wartości odżywcze czerwoną soczewicę. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, potasu i kwasu foliowego. Nie mniej ważne są przyprawy, bo to one rozgrzewają i nadają charakteru. Użyliśmy garam masala – to mieszanka zmielonych ziół, w której skład wchodzą goździki, cynamon, kumin, gałka muszkatołowa, kolendra, czarny pieprz, koper włoski i kozieradka. Taką mieszankę możesz przygotować w domu. Trzeba uważać, aby nie dodać za dużo tej przyprawy, bo jest specyficzna i naprawdę intensywna w smaku. Kurkuma nie tylko nada potrawie piękny kolor, ale również zapewni orientalny smak. Z nią też należy uważać, ponieważ w nadmiarze smakuje gorzko, cierpko i ziemiście.

Daal powinien być gęsty, ale kremowy w konsystencji. My zajadamy daal, maczając w nim chlebki naan, ale równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kaszą.

Składniki:

- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej z orzechów ziemnych
- 400 g czerwonej soczewicy
- 1700 ml wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- łyżeczka ziaren musztardowca
- 1/2 łyżeczki garam masala
- spora szczypta soli
- 2 cm papryczki chili
- 1 puszka pomidorów w puszce
- natka pietruszki 

Chlebki naan:

- ok. 500 g mąki pszennej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- olej do smarowania chlebków 

Przygotowanie:

Na początku przygotuj ciasto na chlebki naan. W misce umieść drożdże. Lekko podgrzej mleko. Do miski z drożdżami wlej mleko i 3 łyżki mąki. Zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Do zaczynu dodaj olej, jajko i jogurt. Połącz składniki. Przesiej resztę mąki i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.

W tym czasie przygotuj daal. Na suchej patelni podpraż ziarna kolendry, kmin rzymski i musztardowiec. Wszystkie przyprawy razem z tymi podprażonymi umieść w moździerzu, rozgnieć i połącz ze sobą. Opłucz soczewicę. Drobno pokrój cebulę, chili i rozgnieciony czosnek. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju. Podsmaż przez chwilę. Dodaj przyprawy i zamieszaj. Wsyp soczewicę. Wrzuć pomidory w puszce. Smaż przez parę minut. Dodaj część wody i poczekaj, aż soczewica ją wchłonie. Dodaj resztę wody. Mieszaj, aby soczewica się nie przypaliła. Daal powinien mieć kremową konsystencję.

Ciasto na chlebki naan podziel na niewielkie kulki. Rozpłaszcz je na cienkie placki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na niej chlebki, przykryj wilgotną ściereczką i włóż do piekarnika nagrzanego do 45 stopni na 15 minut. Wyjmij blachę i rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Cienką warstwą oleju posmaruj chlebki. Piecz je przez 10 minut.

Daal podawaj z natką pietruszki i chlebkami naan. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij