Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jabłka na patyku

Jabłka na patyku
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Uwaga – ten deser uzależnia. Jeżeli nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a masz pod ręką jabłka i gorzką czekoladę, to pyszny duet jest prawie gotowy! Ten deser przygotowuje się szybciej, niż myślisz. Wystarczy, że pokroisz jabłka i rozpuścisz czekoladę.

Głównym składnikiem przepisu są jabłka. Nie chcemy wzbogacać ich smaku dodatkowymi substancjami słodzącymi, dlatego warto na targu wybrać ich słodką odmianę. Nie zapomnij też, aby użyć czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

Bohater deseru zawiera mnóstwo błonnika. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jabłka zmniejszają łaknienie, wypełniają żołądek i regulują pracę jelit. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Poprawiają wygląd skóry. Są bogate w witaminę C, A, E, B3 i B6. Zawierają potas, fosfor i żelazo.

Składniki:

- dwa jabłka
- jedna tabliczka gorzkiej czekolady
- pół garści ulubionych orzechów
- 1-2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kilka suszonych moreli

Przygotowanie:

Orzechy i morele posiekaj. Jabłka umyj i pokrój na grubsze plastry. 

jak-zrobic-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wbij patyczki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Jabłka zanurz w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia. 

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp dodatkami.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Przechowuj w lodówce. 

jablka-w-czekoladzie-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij