Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Muffiny lubią wszyscy. Ale nie wszyscy wiedzą, jak je zrobić samemu. Podaruj komuś wyjątkowemu składniki wraz z przepisem – to strzał w dziesiątkę! Takiego prezentu nikt się nie spodziewa… 

Potrzebujesz litrowego słoika i składników z listy – to wszystko. Prawda, że prezent jest prosty? Ale takiego drugiego ktoś, kogo obdarujesz, na pewno pod choinką nie znajdzie! 

Składniki:

- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 80 g surowego kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotuj wszystkie składniki oraz 1,5 litrowy słoik.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Na spód słoika wysyp mąkę, a następnie, warstwowo, kolejne suche składniki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Czekoladę pokrój,

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

a  następnie ułóż na wierzchu w większych kawałkach.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Etykietę na słój wraz z przepisem zaprojektuj sam - to może być wymagające, ale satysfakcjonujące wyzwanie.

Masz smaka na muffiny? Zrób je także dla siebie, oto przepis:

Prócz składników z listy potrzebujesz także: 2 jajka, 250 ml jogurtu naturalnego, 100 g oleju kokosowego, 7‒8 łyżek miodu. W rondelku rozpuść olej i miód. W misce lekko ubij jajka. Ze słoika wyjmij czekoladę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do jajek dodaj jogurt i olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo i powoli dodawaj mąkę i kakao. Na koniec do masy wrzuć część czekolady i delikatnie wmieszaj w ciasto. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Uzupełnij je masą do 3/4 wysokości. Na górze połóż resztę posiekanej czekolady. Piecz muffiny w temperaturze 200 stopni przez 18‒20 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij