Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jajko w koszulce – to łatwe!

Jajko w koszulce – to łatwe!
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Jajko w koszulce to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Nazwa znana większości z nas zazwyczaj jest kojarzona z trudnym procesem przygotowania. Udowadniamy, że to nieprawda!

Idealne jajko w koszulce charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Nauczymy was przyrządzać je krok po kroku.

Jajko w koszulce krok po kroku

przepis na jajko w koszulce

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki:

- jajko (temp. pokojowa)
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu z białego wina

Przygotowanie:

Wodę zagotować. Dodać ocet z białego wina i wymieszać. Jajko w temperaturze pokojowej delikatnie przełożyć do małej miseczki lub szklanki.

jak zrobic jajko w koszulce

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Trzonkiem łyżki mieszać wodę tak, aby utworzył się mały wir, w jego środek z niewielkiej wysokości wlać jajko z miseczki.

idealne jajko w koszulce

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółtko nadal pozostało płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.

Smacznego!

 

Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij