Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Jak kupować olej kokosowy?

Jak kupować olej kokosowy?
Zdjęcie: shutterstock

Olej kokosowy stosujemy nie tylko w kuchni, ale też w łazience. Można na nim smażyć i zmywać nim makijaż. Jaki olej wybrać do zastosowań kulinarnych, a jaki do kosmetycznych? Czy każdy olej kokosowy jest taki sam?

Olej kokosowy robi się coraz bardziej popularny. Kiedyś był drogi i trudno dostępny w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś znajdziemy go w wielu supermarketach spożywczych, a nawet w drogeriach. Jednak olej olejowi nierówny. Są różni producenci, różne ceny, różna konsystencja i zapach (lub jego brak). Czy różnią się te oleje od siebie?

Przede wszystkim należy wyróżnić olej rafinowany i nierafinowany. Najpierw ‒ co to jest olej rafinowany. To olej kokosowy pozbawiony zapachu, smaku, wybielany i oczyszczony w wysokiej temperaturze. Dzięki temu lepiej nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, bo ma wyższy punkt dymienia, a tym samym jest bardziej odporny i stabilny. Poza tym pozbawienie go smaku i zapachu kokosowego czyni go bardziej uniwersalnym do zastosowania w kuchni (nie wszyscy lubią potrawy z kokosowym posmakiem).

Jednak trzeba pamiętać, że proces rafinacji może być przeprowadzony na różne sposoby. Większość rafinacji odbywa się z użyciem środków chemicznych, co może spowodować, że w oleju kokosowym znajdą się niezdrowe tłuszcze trans i będzie on niepotrzebnie utwardzony. Dlatego warto szukać na rynku oleju rafinowanego bez użycia agresywnych chemikaliów (np. za pomocą pary wodnej). Zwykle producent chwali się, że w procesie rafinacji nie użyto środków chemicznych. Oznacza to, że rafinowany olej kokosowy też może być na swój sposób ekologiczny, i takiego warto szukać do kuchni.

Minusem rafinacji jest pozbawienie oleju kokosowego większości wartości odżywczych. To nadal roślinny olej, ale bez smaku, zapachu i także bez wielu mikroelementów, witamin. Czy w takim razie nadaje się do zastosowań kosmetycznych? Tak ‒ choć nie będzie to superodżywczy kosmetyk, to wciąż będzie lepszy od produktów nafaszerowanych chemicznymi konserwantami, uwalniaczami formaldehydu i sztucznymi zapachami. Rafinowany olej kokosowy jest neutralny ‒ nie zaszkodzi, ale i szczególnie nie odżywi skóry. Jeżeli jednak zależy nam na pełniejszym działaniu pielęgnacyjnym, sięgnijmy po olej nierafinowany. Ale tutaj cena od razu wzrośnie.

Nierafinowany olej kokosowy musi mieć wyraźne oznaczenie na opakowaniu. Oprócz słowa „nierafinowany” szukajmy także określeń „raw” (z angielskiego surowy), a także „virgin” lub „extra-virgin”. Różnice w doborze słowa określającego, że olej nie jest rafinowany, nie mają większego znaczenia. Znaczenie ma zapach. Nie może być zbyt intensywny (tu jest ryzyko, że jego aromat został sztucznie wzbogacony), ale też nie może być pozbawiony kokosowego aromatu (bo to z kolei oznacza, że został jednak rafinowany). Najlepszy nierafinowany olej kokosowy ma delikatny smak i równie subtelny kokosowy zapach. Różnica jest również w wyglądzie. Olej rafinowany jest bardziej „suchy”, na jego powierzchni tworzy się siatka przypominająca wyglądem plastry miodu albo popękaną ziemię. Olej nierafinowany jest bardziej gładki i zwarty.

Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany będzie zdecydowanie bardziej odżywczym kosmetykiem. Mamy pewność, że przy jego produkcji nie użyto środków chemicznych. A delikatny zapach będzie raczej jego atutem niż minusem. Jak używać oleju kokosowego w domowej pielęgnacji? Sprawdźcie tu.



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij