Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad
Ilustracja: shutterstock

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

1. Przechowujmy je w oryginalnych opakowaniach w lodówce. Mamy wtedy stały wgląd do terminu ważności. Zmienna temperatura może przyspieszyć psucie się jajek. Dlatego umieszczajmy je wewnątrz lodówki, a nie na drzwiach.

2. Ta zasada dotyczy w ogóle przygotowywania posiłków, ale przy jajkach jest szczególnie ważna: myjmy często ręce i powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie. W ten sposób mamy szanse zapobiec prawie połowie zatruć pokarmowych.

3. Surowe ryby, mięso, jajka, owoce morza… byle nie razem! Te produkty powinny być przechowywane oddzielenie, a podczas przygotowywania posiłków nie powinny się stykać i leżeć na tych samych powierzchniach bez uprzedniego zdezynfekowania.

4. Kogel-mogel? Tylko dla ryzykantów. Spotkanie z salmonellą nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego jajka rozsądniej ugotować albo upiec przed zjedzeniem. Bakterie mogą występować nie tylko na skorupce, ale i w jajku, dlatego nie wystarczy jajka dokładnie umyć. Niestety, zła wiadomość dla amatorów tych na miękko i w koszulce - wciąż stanowią zagrożenie zatruciem. Ryzyko mija, gdy temperatura wewnątrz żółtka osiąga 70 st. Celsjusza.

5. 10 minut – tyle wynosi maksymalna zalecana długość gotowania jaj. Przegotowane zyskują wokół żółtka szarozieloną obwódkę - to siarczek żelaza, który nie tylko wygląda mało estetycznie, ale też nieprzyjemnie pachnie.

6. Po ugotowaniu jajka powinniśmy je zjeść w ciągu dwóch godzin. Jeśli chcemy przechować je dłużej, to tylko w lodówce! W niskiej temperaturze mogą zachować świeżość nawet tydzień. Warto też wiedzieć, że surowe żółtka i białka możemy przechowywać w lodówce od 2 do 4 dni, dania z jajkami: 3-4 dni, a jajka marynowane: 1 miesiąc.

7. Niewykorzystane białka lub żółtka można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z odrobiną zimnej wody – ta zapobiegnie wysuszeniu surowego jajka. Przed wykorzystaniem wodę wystarczy wylać i voila! Do porannej jajecznicy jak znalazł.

8. Żółtka, białka i całe jajka można zamrażać. Jednak w takiej formie przechowujmy je nie dłużej niż cztery miesiące.

9. O tym, że mamy do czynienia z jajkiem nieświeżym, świadczą: spłaszczone, łatwo rozpadające się żółtko oraz rzadkie i wodniste białko. Inna popularna metoda sprawdzenia, czy jajka są dobre: świeże toną w wodzie, nieświeże unoszą się na jej powierzchni.

10. Aby odróżnić jajka ugotowane od surowych wystarczy nimi pokręcić - ugotowane zawsze będzie obracać się dłużej niż surowe.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Jajka po włosku

Ten, kto umie i lubi gotować

Wielkanoc z jajami

Julia Krupińska

Niezłe jaja

Agata Michalak

Top w kategorii