Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem
Sezon na jarmuż zaczął się już we wrześniu wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek i potrwa aż do przymrozków. Zdjęcie: shutterstock

Z jarmużem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym na całym świecie przez wegetarian i wegan. To warzywo wszystko mające!

Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku (tak!), mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, karetonoidów (beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny), bogate źródło żelaza i sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym, właściwości przeciwzapalne, wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy, które odmładzają organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż po prostu musi się pojawić w twojej diecie!

Sezon na jarmuż zaczął się już we wrześniu wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek i potrwa aż do przymrozków. Po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych nawet zyskuje na smaku, traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Jarmuż niełatwo kupić, dlatego musimy się o niego upominać w sklepach i na bazarkach. Im częściej będziemy o jarmuż pytać, tym łatwiej będzie go dostać. Najczęściej sprzedawany jest w pęczkach. Jego liście są piękne: intensywnie zielone lub cieniowane fioletem, efektownie poskręcane na brzegach. Smak ma wyrazisty, pikantny, z lekką goryczką. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krótko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec – z jarmużu można zrobić pyszne, uzależniające chipsy! Młode liście jarmużu są mniejsze i bardziej delikatne, te najlepiej nadają się do sałatek. Większe są twardsze, trzeba z nich koniecznie wyciąć lub oderwać łykowate nerwy główne. Lepiej poddać je obróbce termicznej, choć po pokrojeniu w cienkie paski nadają się również do jedzenia na surowo (wtedy dobrze jest zalać je winegretem na 15 minut przed zjedzeniem – zmiękną). Proponujemy wam jarmuż w kilku odsłonach, ale namawiamy też do eksperymentów z tym warzywem, bo jest megazdrowe i nie bez powodu robi furorę na całym świecie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij