Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jedzenie dobrze przechowane

Jedzenie dobrze przechowane
Zdjęcie: shutterstock

Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie – podaje Eurostat. Plasuje nas to na piątym miejscu wśród państw marnujących najwięcej jedzenia w UE. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie.

Kryzys? Jaki kryzys! Co roku na całym świecie do kosza trafia 1,3 mld ton jedzenia, czyli jedna trzecia produkowanej żywności nadającej się do spożycia – alarmuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Wstyd. Tym bardziej że, jak donosi CBOS, wyrzucanie żywności częściej zdarza się ludziom młodym i dobrze wykształconym. Oczywiście także im jesteśmy bogatsi, tym lżejszą ręką wyrzucamy jedzenie. Do tego marnotrawstwa przyczynia się także brak wiedzy i wiele rozpowszechnionych mitów. Najwyższa pora nauczyć się dobrze przechowywać jedzenie.

O mrożeniu słów kilka

Używamy mrożonek, a jednak o mrożeniu – a zwłaszcza rozmrażaniu – wiemy mało. I często marnujemy jedzenie tylko dlatego, że wierzymy w obiegowe opinie i mity, które z prawdą mają niewiele wspólnego.

Na przykład jeśli rozmrozimy filety rybne lub mięso, ale zmienimy plany żywieniowe, możemy te produkty spokojnie ponownie zamrozić, nawet jeśli minęły już dwa dni – zapewnia Departament Rolnictwa USA. Dwa dni to jednak maksymalny okres przetrzymywania rozmrożonych ryb i mięsa. Muszą one być także rozmrażane i przetrzymywane w lodówce. Jeśli były rozmrażane innymi metodami, lepiej ich nie mrozić ponownie, bo w temperaturze powyżej 5 st. C mogły się namnożyć niebezpieczne bakterie. Jak dowodzi Magda Gessler w każdym odcinku swojego programu, proces mrożenia i rozmrażania pokarmów pogarsza ich strukturę i smak, dlatego takie mięso poleca się wykorzystać do przygotowania zupy czy gulaszu. Inne dozwolone sposoby rozmrażania to użycie mikrofalówki lub zimnej wody – w takim przypadku przed ewentualnym ponownym zamrożeniem mięso trzeba ugotować. Departament Rolnictwa USA odradza spożywanie mięsa lub ryb rozmrożonych na stole kuchennym czy w gorącej wodzie, bo w takich warunkach mogły się rozwinąć chorobotwórcze mikroorganizmy. Nie należy także płukać mięsa przed obróbką termiczną. W czasie poprawnego gotowania czy smażenia ewentualne bakterie zginą. Płucząc mięso w zlewie przed gotowaniem, ryzykujemy, że bakterie znajdujące się na mięsie przedostaną się na myte w tym samym miejscu warzywa czy owoce, które zjemy na surowo.

Nieprawdą jest także, że długotrwale mrożone produkty należy wyrzucić. Departament Rolnictwa USA na podstawie licznych badań naukowych uznał, że jedzenie przetrzymywane w sprawnej zamrażarce jest bezpieczne dla ludzi nawet po wielu dekadach (czerwone mięso może przetrwać w świetnym stanie całe tysiąclecia, czego dowiodły badania mamuta przez 20 tys. lat zamrożonego w syberyjskich lodowcach). Większość pokarmów straci jednak wiele na jakości.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij