Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jesień smakuje orzechami

Jesień smakuje orzechami
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko, makaron z dynią z orzechami…. Czego chcieć więcej?

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu, przez co zbawiennie działają na serce. Jako bogate źródło witaminy E pozytywnie wpływają na kondycję skóry (której koloryt już tęskni za słońcem), a także pomagają regulować ciśnienie krwi (pilnując, by nie podniosło się za mocno na myśl o nadciągających mrozach). Zawierają też antyoksydanty, witaminy z grupy B, magnez i miedź, wykazując dzięki nim działania przeciwnowotworowe, poprawiając zdolność koncentracji, a nawet zwalczając bezsenność i objawy stresu.

Choć w poniższych przepisach można wykorzystać orzechy dostępne przez cały rok w dziale bakalii, świeże, póki dostępne, będą zdecydowanie lepszym wyborem. Rozkosznie słodkie i soczyste, okażą się warte nawet żmudnego łuskania, zobaczycie! Uzbrojeni w dobrego dziadka do orzechów dacie sobie z nimi radę w trymiga.

Śliwki pod orzechową kruszonką

jesien smakuje orzechami

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 6‒8 porcji):

- 50 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 700 g dojrzałych śliwek, np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- opcjonalnie: lody lub śmietana do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jak część nie zejdzie). Studzimy i siekamy.

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami do połączenia z suchymi składnikami. Dorzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto w kulę (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości i od preferencji). Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z cukrem. Mieszamy ze śliwkami i układamy w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20x20 cm. Na wierzchu równomiernie kruszymy przygotowane ciasto. Pieczemy 45 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

jesienne przepisy orzechy

Najlepiej podawać wciąż ciepłe, z gałką ulubionych lodów lub śmietaną (w wersji deluxe lekko słodką, z ziarenkami z laski wanilii).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

3 desery z awokado

Marianna Medyńska

Domowe masło orzechowe

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Quinoa z kremem orzechowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii