Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

K jak Kuchnia, Kolacja i Klub

K jak Kuchnia, Kolacja i Klub
Zdjęcie: Saltoun Supper Club

Znawcy przedmiotu dopatrują się początków tzw. supper clubs we Włoszech. Na przełomie XIX i XX wieku drastycznie rosnące ceny zmusiły przyzwyczajonych do stołowania się w restauracjach Włochów do rozwiązań alternatywnych - urządzania minirestauracji we własnych domach. Inni jako kraj pochodzenia tej smacznej idei wskazują Stany Zjednoczone czy Wielką Brytanię, gdzie takie zjawisko nazywa się undergroundowymi restauracjami.

Gdy recenzenci The Times czy The Guardian zaczęli na ich łamach zachwalać potrawy serwowane w klubach kolacyjnych, rozpoczęła się dla nich prawdziwie złota epoka. Dzisiaj pomysłodawcy najpopularniejszych często prowadzą już swoje restauracje, a cała idea wydaje się ewoluować w przeróżnych kierunkach. W Londynie powstał pierwszy klub, z którego dochody przeznaczane są wyłącznie na cele charytatywne, w Warszawie prężnie działa Kulturalny Klub Kolacyjny „Przystawka z kultury”, w którym główną rolę poza jedzeniem odgrywa również dyskusja o nowych trendach w malarstwie, balecie, designie. Ale zacznijmy od początku.

Tagi: kolacja, zjawisko

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij