Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kakao vs. karob

Kakao vs. karob
Zdrowe vs. zdrowsze: kakao vs. karob. Zdjęcie: shutterstock

Ciemne, gorzkie i niezwykle aromatyczne. Takie jest kakao – boski proszek, który jednak… może spłatać nam porządnego figla. Na szczęście jest dobra alternatywa. To karob – kolega po fachu. I to bez skutków ubocznych!

Zdrowe: kakao

Kakao powszechnie kojarzy się z ciemnobrązowym, gorzkim proszkiem. Trzeba przyznać – w takiej postaci brzmi nadto sucho, jednak po przyrządzeniu oszałamia smakiem, a walorów zdrowotnych ma mnóstwo. Swój słynny gorzki charakter zawdzięcza epikatechinom, czyli związkom roślinnym z grupy flawonoidów, które dla człowieka są przede wszystkim wspaniałymi przeciwutleniaczami – z naszego organizmu wymiatają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie. W praktyce epikatechiny wspomagają pracę mózgu, chronią układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i niektórych nowotworów. Kakao zawiera również substancje bezpośrednio wpływające na pracę mózgu, poprawiając nasz nastrój. Dostarcza tryptofan, z którego powstaje serotonina – przekaźnik nerwowy mózgu, nazywany hormonem szczęścia, który działa na nas kojąco. Zawiera także fenyloetyloaminę, tzw. czekoladową amfetaminę, uwalnianą szczególnie w stanie zakochania, która dodaje nam energii. Ostatni, anandamid, naturalnie wydzielany w mózgu po pozytywnym wysiłku, poprawia nasze samopoczucie, a wyjątkowo w świecie roślin zawiera go także – i tylko! – kakao. Schodząc na ziemię, do minerałów i witamin, przede wszystkim zwraca uwagę wysoka zawartość żelaza, magnezu i fosforu oraz zawartość ważnego chromu. Do tego przyłącza się kompleks witamin: A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-6 ‒ i odżywczy koktajl jest gotowy.

Ale tutaj kończy się jasna strona kakao, a zaczyna ta ciemniejsza. Otóż kakao zawiera dwie aktywne substancje stymulujące: teobrominę i kofeinę. Typową dla kakao jest teobromina – zawiera jej aż dziewięć razy więcej niż kofeiny. Wpływa ona głównie na układ naczyniowy i oddechowy – rozszerza naczynia i ma silne właściwości przeciwkaszlowe. Niegdyś stosowana w farmakologii, dziś już wycofana ze względu na skutki uboczne. Jednak bardziej szkodliwa jest jej koleżanka – kofeina. Działa ona przede wszystkim na układ nerwowy, przedłużając stan czuwania umysłu, ale niekoniecznie koncentrację. Pośrednio przyspiesza pracę serca, dając uczucie podenerwowania. Zwiększa też aktywność kwasu żołądkowego, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Obie substancje, działając razem, mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Podobnych objawów doznajemy często, jednak równie często nie wiążemy ich ze spożyciem kakao. Dla niektórych z nas kakao jest wręcz alergenem. Oficjalnie uczulonych jest 4-5 proc. populacji ludzkiej. Ponadto kakao jest bardzo kaloryczne za sprawą obfitości w tłuszcze – nasiona zawierają ich do 50 proc. ‒ dlatego staje się problematyczne dla osób na diecie. Do tego wszystkiego kakao może mocno uzależnić, aktywuje bowiem te same receptory mózgu co narkotyczne opiaty. Czy zatem staliśmy się jego niewolnikami? Niekoniecznie – istnieje bezpieczny zamiennik.

Zdrowsze: karob

Karob wygląda jak trochę tańsze kakao – jest jaśniejszym proszkiem, ale wcale nie gorszym. Ba! Różnorodnością składników odżywczych przewyższa kakao, a przy okazji jest słodszy. Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. I tutaj już notujemy pierwszy plus na korzyść karobu. W przeciwieństwie do kakaowców, które rosną w klimacie wilgotnym Afryki i Ameryki Południowej, sprzyjającym infekcjom roślinnym, drzewa karbowe rosną w klimacie suchym, dzięki czemu do upraw stosuje się minimalne ilości środków ochronnych lub nie stosuje się ich w ogóle. To jedna z najbardziej użytecznych roślin na świecie!

Przede wszystkim karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Dlatego jest bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, osób chorych i starszych. Jest kopalnią odżywczego bogactwa! Zawiera całą gamę drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen (!), sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Jest też mocarzem wśród witamin. Zawiera witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Co ciekawe i co powinno ucieszyć także wegan – karob ma witaminę B12, która znajduje się przeważnie w rozlicznych produktach pochodzenia zwierzęcego. Na korzyść karobu przemawia także zdecydowanie niższa kaloryczność. Ma on co prawda do 70 proc. naturalnych słodzików, ale to nie cukry, lecz tłuszcze wpływają na wysoką kaloryczność kakao, których karob zawiera do siedmiu razy mniej. Do tego jest kapitalnym źródłem sycącego białka i niezastąpionego błonnika. W jednej czwartej filiżanki karobu znajduje się aż 11 g błonnika (podczas gdy w kakao tylko 5 g), co stanowi do jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na błonnik w diecie 2000 kcal. Jego kleiste i zagęszczające właściwości silnie wspomagają proces usuwania pokarmu z jelita grubego, chroniąc ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych. Można go stosować przy wielu zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, ze szczególnym powodzeniem w leczeniu biegunek dzieci i dorosłych. Reguluje też poposiłkowy poziom glukozy we krwi u cukrzyków oraz obniża poziom złego cholesterolu. Karob zawiera również taniny będące estrami kwasu galusowego, które są dobrymi utleniaczami eliminującymi wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Jednym zdaniem – karob bardzo wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalecany jest palaczom rzucającym nałóg, w leczeniu kaszlu i grypy, gdyż substancja czynna zawarta w karobie działa silnie wykrztuśnie. Tym samym przeciwdziała astmie alergicznej i alergiom oraz wspomaga profilaktykę nowotworową płuc. Ważnym plusem jest też cena. Za 250 g karobu bio zapłacimy już od 5-6 złotych, podczas gdy cena naprawdę porządnego odtłuszczonego kakao zaczyna się od ok. 25 złotych za tę samą wagę.

Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
amor zapytał(a) 28 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Karob jest świetnym zamiennikiem kakao dla osób uczulonych na nikiel. Pomaga również w walce z objawami PCOS o czym rzadko się mówi ;) I jak tu go nie uwielbiać?
bwp odpowiedział(a) 12 lutego 2016
Karob kupuję w sklepie zielarskim.w czeskim Cieszynie kupowałam kiedyś orzeszki i rodzynki w karobie takie jak u nas w czekoladzie
Dragomir z Wolframii zapytał(a) 6 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Nadobne niewiasty i dzielni waszmościowie, rzeknijcie proszę gdzie można owy karob zakupić?
FitStyl odpowiedział(a) 13 marca 2015
Zaprawde powiadam Ci Dragomirze z Wolframii ów karob w czystej naturalnej postaci bez dodatków glutaminianów i chemii, znajdziesz w sklepie z najlepszymi przyprawami świata http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/product/karob-100g-najlepszeprzyprawyswiata-163
amor odpowiedział(a) 28 stycznia 2015
W sklepach ze 'zdrową żywnością' - np. Organic Farma Zdrowia. Można również zamówić przez internet czy to ze stron sklepów czy na allegro ;)
aga2021 zapytał(a) 10 grudnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Na co jest jeszcze dobre kakao http://agencjainfernal.pl/ ? ?
amor zapytał(a) 28 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Karob jest świetnym zamiennikiem kakao dla osób uczulonych na nikiel. Pomaga również w walce z objawami PCOS o czym rzadko się mówi ;) I jak tu go nie uwielbiać?
bwp odpowiedział(a) 12 lutego 2016
Karob kupuję w sklepie zielarskim.w czeskim Cieszynie kupowałam kiedyś orzeszki i rodzynki w karobie takie jak u nas w czekoladzie
Dragomir z Wolframii zapytał(a) 6 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Nadobne niewiasty i dzielni waszmościowie, rzeknijcie proszę gdzie można owy karob zakupić?
FitStyl odpowiedział(a) 13 marca 2015
Zaprawde powiadam Ci Dragomirze z Wolframii ów karob w czystej naturalnej postaci bez dodatków glutaminianów i chemii, znajdziesz w sklepie z najlepszymi przyprawami świata http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/product/karob-100g-najlepszeprzyprawyswiata-163
amor odpowiedział(a) 28 stycznia 2015
W sklepach ze 'zdrową żywnością' - np. Organic Farma Zdrowia. Można również zamówić przez internet czy to ze stron sklepów czy na allegro ;)
aga2021 zapytał(a) 10 grudnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Na co jest jeszcze dobre kakao http://agencjainfernal.pl/ ? ?
amor zapytał(a) 28 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Karob jest świetnym zamiennikiem kakao dla osób uczulonych na nikiel. Pomaga również w walce z objawami PCOS o czym rzadko się mówi ;) I jak tu go nie uwielbiać?
bwp odpowiedział(a) 12 lutego 2016
Karob kupuję w sklepie zielarskim.w czeskim Cieszynie kupowałam kiedyś orzeszki i rodzynki w karobie takie jak u nas w czekoladzie
Dragomir z Wolframii zapytał(a) 6 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Nadobne niewiasty i dzielni waszmościowie, rzeknijcie proszę gdzie można owy karob zakupić?
FitStyl odpowiedział(a) 13 marca 2015
Zaprawde powiadam Ci Dragomirze z Wolframii ów karob w czystej naturalnej postaci bez dodatków glutaminianów i chemii, znajdziesz w sklepie z najlepszymi przyprawami świata http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/product/karob-100g-najlepszeprzyprawyswiata-163
amor odpowiedział(a) 28 stycznia 2015
W sklepach ze 'zdrową żywnością' - np. Organic Farma Zdrowia. Można również zamówić przez internet czy to ze stron sklepów czy na allegro ;)
aga2021 zapytał(a) 10 grudnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Kakao vs. karob
Na co jest jeszcze dobre kakao http://agencjainfernal.pl/ ? ?