Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie
Kasza jaglana - najstarsza z kasz. Zdjęcie: shutterstock

Kiedy w nosie kręci, a w gardle drapie, trzeba próbować pomóc sobie naturalnie. Oto pierwsza pomoc przy przeziębieniu rodem „z babcinej apteczki” – kasza jaglana.

Kasze jakoś nie cieszą się popularnością, a szkoda. Są sycące, smaczne i lekkostrawne. Wzmacniają odporność, a przy tym dbają o jelita, oczyszczając je. W towarzystwie duszonych warzyw, kiełków i zielonych części roślin dostarczą potrzebnego błonnika, chlorofilu i witamin, tworząc ochronny, pachnący zdrowiem miks. Jedna z nich – jaglana – nie bez powodu jest nazywana królową kasz.

Ziarno prosa, nazywane świętą rośliną, znane jest już od około 7000 lat. Z niego właśnie powstają jagły, czyli najstarsza z kasz – jaglana. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Cechuje ją najwyższa zawartość witamin z grupy B, aminokwasów, miedzi, krzemu i żelaza. Najważniejsze jednak jest jej terapeutycznie działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze, zasadotwórcze i osuszające nadmiar wydzieliny.

Przy pierwszych objawach infekcji warto zastosować trzydniową monodietę na kaszy jaglanej. Kaszę najlepiej serwować w formie delikatnej zupy z dodatkiem rozgrzewających i poprawiających trawienie przypraw, takich jak majeranek, imbir czy kumin. Taka trzydniówka zmniejszy stan zapalny błon śluzowych, wzmocni jelita, nerki, żołądek, śledzionę i trzustkę.

Po upływie trzech dni można wzbogacić dietę o warzywa, duszone owoce, a następnie pestki, orzechy i suszone owoce. Przez co najmniej tydzień dobrze byłoby ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego, bo są zbyt ciężkostrawne dla osłabionego infekcją organizmu. A mleko i jego przetwory są do tego wszystkiego ochładzające i nawilżające. Te właściwości wzmagają produkcję śluzu, którego w trakcie przeziębienia i tak już mamy w nadmiarze.

Jaglanka pomoże wypędzić wirusy, a warzywa i owoce pomogą w prawidłowym odżywieniu i oczyszczeniu jelit. Razem stworzą idealny zespół do zadań specjalnych!

Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować.  Bo poza wszystkim to naprawdę pyszne!

Kasza jaglana – wersja śniadaniowa

- filiżanka kasy jaglanej
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1 duże jabłko
- garść rodzynek lub pokrojone daktyle
- łyżeczka siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
- filiżanka mleka migdałowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- kilka kropli cytryny

Przepłukaną gorącą wodą i podprażoną kaszę gotuj w proporcji 1:2, aż wchłonie 3/4 wody. Dodaj pokrojone i oczyszczone jabłko. Gotuj chwilę i dołóż resztę produktów. Mleko można dolać bezpośrednio na talerz albo do garnka – jak kto woli. Obie wersje są pyszne.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
malia zapytał(a) 17 stycznia 2014
W przepisach często zamiast przepłukania i podprażenia jest polecone żeby przepłukać kaszę wrzątkiem...czy to jest konieczne. Coś się nie uaktywnia jeśli tego nie robię tylko od razu gotuję?
migutka odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
Kaszę jaglaną przepłukuje się wrzątkiem dla pozbawiania jej gorzkiego posmaku
anna.sul.980 odpowiedział(a) 22 stycznia 2014
Z tego co wiem nie jest to konieczne
mika76 zapytał(a) 7 listopada 2013
co to znaczy podprażoną? po przepłukaniu taką mokrą mam wrzucić na patelnię?
anna.kuszen odpowiedział(a) 18 listopada 2013
tak wynika z artykułu, podprażona = lekko podsmażona
joamin odpowiedział(a) 12 stycznia 2014
Poprawiona zyskuje super smak orzeszków - polecam!
malia zapytał(a) 17 stycznia 2014
W przepisach często zamiast przepłukania i podprażenia jest polecone żeby przepłukać kaszę wrzątkiem...czy to jest konieczne. Coś się nie uaktywnia jeśli tego nie robię tylko od razu gotuję?
migutka odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
Kaszę jaglaną przepłukuje się wrzątkiem dla pozbawiania jej gorzkiego posmaku
anna.sul.980 odpowiedział(a) 22 stycznia 2014
Z tego co wiem nie jest to konieczne
mika76 zapytał(a) 7 listopada 2013
co to znaczy podprażoną? po przepłukaniu taką mokrą mam wrzucić na patelnię?
anna.kuszen odpowiedział(a) 18 listopada 2013
tak wynika z artykułu, podprażona = lekko podsmażona
joamin odpowiedział(a) 12 stycznia 2014
Poprawiona zyskuje super smak orzeszków - polecam!