Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir z grzybka tybetańskiego
Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Zdjęcie: shutterstock

Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor! I to nie za sprawą smaku…

„Grzybek tybetański” to popularna nazwa ziaren kefirowych, za pomocą których można wyprodukować kefir. Tybetańczycy twierdzą, że „ziarna są darem, który zesłał ludziom Bóg”. Rzeczywiście grzybek jest bardzo skomplikowaną i trudną do otrzymania w warunkach laboratoryjnych populacją symbiotycznych organizmów: drożdży, bakterii kwasu mlekowego i octowego, które zachowują się jak jeden organizm. Do Europy trafił z Tybetu, gdzie ludzie od tysięcy lat piją przefermentowane mleko. Z wyglądu grzybek tybetański przypomina malutkie różyczki kalafiora. Można go kupić przez internet. Odpowiednio traktowany grzybek jest w zasadzie nieśmiertelny! Lecz nie dlatego nazywany jest „eliksirem młodości”.

Domowy kefir górą

Spożywanie naturalnie sfermentowanych napojów mlecznych, bogatych w probiotyki, dobroczynnie działa na jelita, regulując ich pracę. Zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko nowotworów jelita grubego.

W czym kefir z grzybka przewyższa ten sklepowy? No cóż, nigdy do końca nie wiemy, co jest w butelce z napisem „kefir” stojącej w sklepie. Niestety, zdarza się, że żywe kultury bakterii zawiera w ilościach homeopatycznych, za to mleka w proszku już całkiem sporo, a przecież nie na tym nam zależy. Domowy kefir z grzybka tybetańskiego na pewno zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelita, oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Taki kefir jest też bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np. B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń, magnez. Jest lekkostrawnym źródłem białka, probiotyków i wapnia w diecie.

Kefir pozytywnie działa nie tylko na układ trawienny. Usuwając toksyny z organizmu, kefir z grzybka tybetańskiego łagodzi objawy alergii. Jednocześnie usprawnia działanie układu odpornościowego oraz przyśpiesza rekonwalescencję. Najbardziej zdumiewające jest jednak, że kefir poprawia też humor! Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny – oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Kefir przed snem? Jak najbardziej

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij