Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kolacja w szczerym polu

Kolacja w szczerym polu
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dni stają się coraz chłodniejsze, lato dobiega końca. Łapcie chwilę i korzystajcie z ostatnich ciepłych dni. Pomysł? Kolacja na łonie natury! Nasze przepisy są proste, szybkie w przygotowaniu. Wiecie, jak smakuje kolacja w szczerym polu?

Sięgamy po sezonowe i lokalne produkty. To ostatnie miesiące, aby w pełni korzystać z pysznych pomidorów. Akurat zaczął się sezon na kukurydzę, dlatego ją zgrillujemy. Do popicia proponujemy koktajl na bazie wody kokosowej, a na deser wegański pudding z tapioką i owocami lata. W zasadzie nasza kolacja w stu procentach jest wegańska. Na taki posiłek możecie się wybrać na pole, do lasu, na łąkę, do parku czy ogródka. Ważne, aby było smacznie, zdrowo i wesoło. Pamiętajcie, aby zachować wszelkie środki ostrożności podczas używania grilla czy przenośnej kuchenki gazowej w plenerze!


Grillowane kolby kukurydzy z sosem ziołowym 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (przepisy na 4 osoby):

- 4 kolby kukurydzy
- pęczek bazylii
- pół pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 5–6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotuj sos do kukurydzy. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz kukurydzy. Zmiksuj na gładki sos, przełóż do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Kukurydzę umieść na rozgrzanym grillu i podpiecz ją, aż się porządnie zarumieni. Podawaj ją polaną ziołowym sosem.


Chleb z salsą pomidorową

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- dobrej jakości pieczywo
- 800 g różnych pomidorów
- pół czerwonej cebuli
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 10 listków bazylii
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Godzinę przed kolacją przygotuj salsę pomidorową. Wszystkie świeże pomidory umyj i pokrój w nieregularne, mniejsze kawałki. Dodaj pokrojone suszone pomidory i cebulę posiekaną w drobną kostkę. Wlej ocet i olej. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj bazylię i dokładnie wymieszaj. Przełóż do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Salsę podawaj na dobrej jakości kromce chleba.


Koktajl

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 600 ml wody kokosowej
- 3 banany
- sok z połowy cytryny
- 4 płaskie łyżeczki zielonego jęczmienia

Przygotowanie:

Chwilę przed kolacją do miksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładki płyn. Koktajl przelej do zakręcanych butelek.


Deser z tapioki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki
- 2 puszki mleczka kokosowego
- szczypta soli
- łyżka syropu z agawy
- 1 dojrzałe mango
- 2 garści borówek albo malin
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej tapiokę mleczkiem kokosowym i odstaw pod przykryciem na godzinę. W tym czasie zmiksuj mango na gładki mus i włóż do lodówki. Garnek z tapioką wstaw na średni ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż kulki staną się przezroczyste. Dodaj sól i syrop z agawy. Tapiokę przelej do słoików i odstaw do wystygnięcia. Na wierzchu połóż warstwę musu z mango, świeże owoce i miętę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij