Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?
Zdjęcie: www.kooperatywa-gdansk.pl

Zbierają zamówienia, jadą na giełdę i kupują: warzywa, owoce, ryż, kaszę oraz nabiał. Hurtowo, bezpośrednio u producentów – żywność dobrej jakości w rozsądnych cenach. Kooperatywy spożywcze są coraz bardziej popularne wśród młodych mieszczuchów.

– Studenci, naukowcy, taksówkarze, sklepikarze, pracownicy ochrony… – wylicza Bartosz Nowaczyk z Gdańskiej Kooperatywy Spożywczej. – Tu jest cały przekrój społeczny, ludzie z różnych środowisk i w różnym wieku.

Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielnia. Ta w Gdańsku liczy około 80 osób. Członkowie grupy składają zamówienia poprzez internetowy system, każdy z nich ma swoje indywidualne konto. Zakupy – średnio raz na dziesięć dni – robią na spożywczej giełdzie, w ekologicznych gospodarstwach lub u zaprzyjaźnionych rolników. Kupują hurtowo, ceny produktów są więc znacznie niższe. Za owoce i warzywa płacą od 20 do 50 proc. mniej niż w tradycyjnym sklepie. Na ryżu, mące i kaszy można zaoszczędzić jeszcze więcej – nawet do 70 proc.

– Najlepiej wejść w układ z lokalnymi producentami żywności, dla których taka kooperatywa to doskonałe źródło zbytu – przekonuje Bartosz Nowaczyk. – Można umówić się z nimi w ten sposób, aby sami dostarczali nam zamówienie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij