Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kotleciki z dyni z nutą kokosową

Kotleciki z dyni z nutą kokosową
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica, ciecierzyca czy brokuły. A kto próbował kotlecików z dyni? Z sałatką z kiełków groszku i sosem kokosowym smakują wybitnie!

Istnieje wiele odmian dyń. Różnią się wyglądem i smakiem. Najlepiej spróbuj różnych i znajdź swoją ulubioną. Dynia to źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A, B6, C, E i K oraz ryboflawinę, kwas foliowy czy niacynę. Oprócz tego, jedząc ją, dostarczysz organizmowi fosforu, potasu, sodu, magnezu oraz żelaza. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej karotenu. Jest niskokaloryczna, ale sycąca ‒ to ze względu na sporą ilość błonnika i pektyn. Poprawia przemianę materii. Pestki dyni to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dynię stosuje się przy chorobach nerek. Ma działanie moczopędne, odkwaszające i obniżające poziom cholesterolu. Wspomaga układ immunologiczny i obniża poziom cukru we krwi. Spożywanie dyni dobrze wpływa na wygląd skóry i na wzrok.

Dyniowe kotleciki według naszego przepisu to świetna alternatywa dla tych klasycznych!

Składniki:

- mała dynia hokkaido
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- olej kokosowy
- olej rzepakowy
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki garam masali
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść orzechów nerkowca

Składniki na sos:

- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 2 cm świeżego chili
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- 2 garści kiełków groszku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lnianego
- pół garści kolendry

Przygotowanie:

Zacznij do przygotowania purée z dyni. Dynię umyj i osusz. Przekrój na pół. Pozbądź się pestek. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym. Piecz, aż dynia będzie całkowicie miękka, w temperaturze 220 stopni. Do blendera wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu i miksuj na gładką konsystencję. Sos odstaw do lodówki. Upieczoną dynię rozgnieć za pomocą widelca albo blendera do uzyskania gładkiego purée. Dodaj jajko, natkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Orzechy zmiksuj na mąkę. Z masy dyniowej uformuj kotleciki, lekko je spłaszcz i obtocz w orzechowej mące. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż przez minutę z obu stron. Kotleciki odkładaj na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia przełóż kotleciki na drugą stronę. W tym czasie przygotuj szybką sałatkę. Kiełki wrzuć do miski, dodaj resztę składników i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Kotleciki podawaj polane sosem i z sałatką. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Dyniowe pankejki

Ten, kto umie i lubi gotować

Dynia – dorodna dama

Anna Marcinkowska i Katarzyna Karus-Wysocka

Top w kategorii