Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Krowy mają się dobrze

Krowy mają się dobrze
Cheddary leżakują kilka tygodni w dojrzewalni, nim trafią na stół
„Pada i pada, nici z sianokosów. Już prawie od dwóch tygodni czekamy na kilka dni bez deszczu, żeby skosić trawy i zebrać siano, a na razie nie zanosi się na poprawę pogody.

Krowy pasą się na łące, Magnolia zasuszona (tzn. nie daje mleka) czeka na poród na początku lipca. Rozwijamy też nasze kurze stadko – w zeszłym tygodniu kupiliśmy 20 kilkudniowych zielononóżek, które za kilka miesięcy powinny zacząć znosić jajka. Rozpoczął się też sezon owocowy i od zeszłego tygodnia jogurt truskawkowy robimy ze świeżych truskawek od naszych sąsiadów. Czarny bez już przekwitł, zrobiliśmy zapasy syropu i zaczynamy robić jogurt bzowy. Prowadzimy też eksperymenty z kozim mlekiem i już w tym tygodniu powinniśmy mieć niewielką próbną partię świeżych serków kozich robionych podobnie do serków okrągłych w krążkach...” – tak brzmi początek jednego z maili, które Ania Łuczywek i Rafał Duszyński, założyciele Drogi Mlecznej, co tydzień wysyłają do grupy swoich klientów, zapowiadając, co w danym tygodniu przywiozą do Warszawy.

Na stole u Ani i Rafała często pojawiają się camemberty i feta ich własnej produkcji

Jogurty naturalne i smakowe (m.in. miodowo-cytrynowy, z kwiatem czarnego bzu, truskawkowy), serki naturalne podpuszczkowe i z zielonym pieprzem, feta w oliwie z chilli i czosnkiem czy cheddar – to wszystko co tydzień sami produkują w swoim gospodarstwie w Wąwolnicy.

Jogurty Drogi Mlecznej to hit ostatniego roku wśród stołecznych foodiesów

Ania skończyła afrykanistykę, pracowała jak menedżerka znanych warszawskich restauracji. Rafał jest prawnikiem, ale nie pracuje w zawodzie. Jeszcze w czasie studiów zainteresował się filozofią, a konkretnie antropozofią stworzoną przez Rudolfa Steinera, która, lakonicznie rzecz ujmując, polega na poszukiwaniu duchowego wymiaru naszej egzystencji, a konkretnie – przekłada się na bardziej praktyczne dziedziny życia. Z niej wywodzi się rolnictwo biodynamiczne, medycyna czy pedagogika waldorfska.

Gospodarstwo w Wąwolnicy ukryte jest wśród owocowych drzewek, otoczone zielenią

Rafał wyjechał do Szwajcarii, by pogłębić swoją wiedzę, i tam zdecydował, że chce mieszkać na wsi. –Rolnictwo daje szansę alternatywnego życia we wspólnocie, jest też misją: bierzesz kawałek ziemi pod swoją opiekę i masz o niego dbać – tłumaczy. – Etos rolnika, pojęcie „new peasant” – to nowa idea, za którą tęsknią ludzie zmęczeni życiem miejskim, pracą w korporacjach.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
MagMiś zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy to prawda, że kobiety w ciąży nie powinny jeść serów pleśniowych?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych, gorgonzoli, camemberta oraz produktów z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków. Mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria, a kobiety ciężarne są ok. 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może zostać przekazana przez łożysko do płodu, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów. Listerioza może być także przyczyną przedwczesnego porodu i powikłań zdrowotnych u dziecka.
angie maj zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy można przesadzić z ilością serów w diecie? Czym może grozić seromaniakom objadanie się nimi?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Sery są jednym z najzdrowszych składników pokarmowych, ale należy pamiętać, że zawierają dużo tłuszczu, z którym nie powinniśmy przesadzać. Wykluczone jest także częste jedzenie białego sera przez osoby cierpiące na osteoporozę - zakwasza organizm i "zabiera" wapń kościom.
Gabi zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Podobno dorosłym ludziom mleko nie tylko nie jest potrzebne, ale nawet szkodzi. Czy dotyczy to również innych produktów mlecznych, np. serów?
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
A, i wrzucam link do ciekawego artykułu na ten temat: http://www.biotechnolog.pl/news-537.htm
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
taak, tylko znajdź krowę karmioną trawą... Układ trawienny człowieka był przystosowany do trawienia mleka w dzieciństwie, w czasie karmienia piersią - laktazy trawiące mleka zanikały ok. 5. roku życia. Naprawdę nieliczni ludzie dorośli zachowywali ten enzym. W momencie gdy człowiek zaczął doić zwierzęta, osobniki dorosłe z mutacją genową pozwalającą im trawić mleko byli preferowani. Obecnie, owszem, większość z nas może pić mleko, ale jest to dość nienaturalne, pić wydzielinę innego zwierzęcia, oryginalnie przeznaczoną dla potomka tegoż zwierzaka.
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Pionier nauki o żywieniu, doktor Max Bircher-Benner, który już na początku XIX wieku informował o szkodliwości mleka, uznał, że kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą, są łatwiej przyswajalne dla człowieka.
MagMiś zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy to prawda, że kobiety w ciąży nie powinny jeść serów pleśniowych?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych, gorgonzoli, camemberta oraz produktów z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków. Mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria, a kobiety ciężarne są ok. 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może zostać przekazana przez łożysko do płodu, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów. Listerioza może być także przyczyną przedwczesnego porodu i powikłań zdrowotnych u dziecka.
angie maj zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy można przesadzić z ilością serów w diecie? Czym może grozić seromaniakom objadanie się nimi?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Sery są jednym z najzdrowszych składników pokarmowych, ale należy pamiętać, że zawierają dużo tłuszczu, z którym nie powinniśmy przesadzać. Wykluczone jest także częste jedzenie białego sera przez osoby cierpiące na osteoporozę - zakwasza organizm i "zabiera" wapń kościom.
Gabi zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Podobno dorosłym ludziom mleko nie tylko nie jest potrzebne, ale nawet szkodzi. Czy dotyczy to również innych produktów mlecznych, np. serów?
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
A, i wrzucam link do ciekawego artykułu na ten temat: http://www.biotechnolog.pl/news-537.htm
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
taak, tylko znajdź krowę karmioną trawą... Układ trawienny człowieka był przystosowany do trawienia mleka w dzieciństwie, w czasie karmienia piersią - laktazy trawiące mleka zanikały ok. 5. roku życia. Naprawdę nieliczni ludzie dorośli zachowywali ten enzym. W momencie gdy człowiek zaczął doić zwierzęta, osobniki dorosłe z mutacją genową pozwalającą im trawić mleko byli preferowani. Obecnie, owszem, większość z nas może pić mleko, ale jest to dość nienaturalne, pić wydzielinę innego zwierzęcia, oryginalnie przeznaczoną dla potomka tegoż zwierzaka.
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Pionier nauki o żywieniu, doktor Max Bircher-Benner, który już na początku XIX wieku informował o szkodliwości mleka, uznał, że kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą, są łatwiej przyswajalne dla człowieka.
MagMiś zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy to prawda, że kobiety w ciąży nie powinny jeść serów pleśniowych?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych, gorgonzoli, camemberta oraz produktów z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków. Mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria, a kobiety ciężarne są ok. 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może zostać przekazana przez łożysko do płodu, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów. Listerioza może być także przyczyną przedwczesnego porodu i powikłań zdrowotnych u dziecka.
angie maj zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Czy można przesadzić z ilością serów w diecie? Czym może grozić seromaniakom objadanie się nimi?
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Sery są jednym z najzdrowszych składników pokarmowych, ale należy pamiętać, że zawierają dużo tłuszczu, z którym nie powinniśmy przesadzać. Wykluczone jest także częste jedzenie białego sera przez osoby cierpiące na osteoporozę - zakwasza organizm i "zabiera" wapń kościom.
Gabi zapytał(a) 17 września 2012
Pytanie dotyczy artykułu Krowy mają się dobrze
Podobno dorosłym ludziom mleko nie tylko nie jest potrzebne, ale nawet szkodzi. Czy dotyczy to również innych produktów mlecznych, np. serów?
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
A, i wrzucam link do ciekawego artykułu na ten temat: http://www.biotechnolog.pl/news-537.htm
arctic odpowiedział(a) 31 grudnia 2012
taak, tylko znajdź krowę karmioną trawą... Układ trawienny człowieka był przystosowany do trawienia mleka w dzieciństwie, w czasie karmienia piersią - laktazy trawiące mleka zanikały ok. 5. roku życia. Naprawdę nieliczni ludzie dorośli zachowywali ten enzym. W momencie gdy człowiek zaczął doić zwierzęta, osobniki dorosłe z mutacją genową pozwalającą im trawić mleko byli preferowani. Obecnie, owszem, większość z nas może pić mleko, ale jest to dość nienaturalne, pić wydzielinę innego zwierzęcia, oryginalnie przeznaczoną dla potomka tegoż zwierzaka.
Openmedica odpowiedział(a) 17 września 2012
Pionier nauki o żywieniu, doktor Max Bircher-Benner, który już na początku XIX wieku informował o szkodliwości mleka, uznał, że kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą, są łatwiej przyswajalne dla człowieka.