Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Łap banana!

Łap banana!
Co takiego kryje się w bananie, co czyni go wyjątkowym? Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Banan to niekwestionowany król owoców. Towarzysz każdego szanującego się sportowca. Pokarm awaryjny fitnessowych zapaleńców, ważny składnik posiłków okołotreningowych. Nic dziwnego, że w ciągu roku na świecie zjada się ok. 100 bilionów bananów!

Banany każdy zna. I większość lubi. Jednak ciekawe, ilu z was wie, że banan tak naprawdę nie rośnie na drzewach? Choć jego rozmiary są mylące (dorasta nawet do wysokości 10 metrów), to z botanicznego punktu widzenia bananowiec to roślina zielna, bylina. Owoce bananowca powstają z kwiatostanu bez zapylenia. To dlatego banany nie mają pestek.

Banany, które jadamy dziś, pochodzą z połączenia dwóch gatunków dziko rosnących w Archipelagu Malezyjskim oraz z regionu Indii, Filipin i Nowej Gwinei. Szacuje się, że to skrzyżowanie miało miejsce już 10 tys. lat temu. W dzisiejszych czasach banan stał się po prostu bananem, a w sklepach sprzedawany jest pod nazwami produkujących go koncernów, a nie gatunków. Poza zwykłym bananem o żółtej skórce na półkach sklepowych możemy znaleźć również banany baby i banany czerwone.

Największe uprawy, głównie w obszarach tropikalnych, znajdują się w krajach Ameryki Środkowej i Północnej, a najwięksi importerzy dostarczający banany m.in. do Polski to Ekwador, Kolumbia, Kostaryka i Filipiny.

Banan dla aktywnych

Co takiego kryje się w bananie, co czyni go wyjątkowym? Banan to przede wszystkim bogate źródło potasu, który wpływa na siłę i wytrzymałość mięśni oraz wspomaga ich regenerację. Banan to również dobre źródło szybko przyswajalnych węglowodanów, nadaje się więc idealnie do posiłków okołotreningowych. Nic więc dziwnego, że owoc ten można znaleźć w niejednej torbie treningowej.

Banan to również całkiem bogate źródło magnezu, kwasu foliowego (wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje podział, wzrost i pracę komórek naszego ciała) i fosforu (istotny dla prawidłowej pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego), a także witaminy A, witaminy C (wzmacniającej odporność organizmu, układ krwionośny i opóźniającej procesy starzenia m.in. skóry) i choliny.

Aby te wszystkie wartościowe składniki zostały w jak największym stopniu przyswojone przez nasz organizm, powinniśmy jeść owoce dojrzałe. Jak to sprawdzić? Dojrzały banan jest tylko trochę twardy, jego skórka jest intensywnie żółta i pokryta licznymi brązowymi kropkami. Kolor łodygi zmienia się z zielonego w brązowy. Taki banan nie tylko jest słodszy, ale też łatwiej się trawi, dzięki czemu nasz organizm korzysta z większego ładunku składników odżywczych. Co więcej, niedojrzały banan zawiera więcej opornej skrobi, która może zdecydowanie utrudnić trawienie. Jeśli banan, to tylko dojrzały! 

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 

Katarzyna Karus-Wysocka - entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
trofimiecpaulina zapytał(a) 21 sierpnia 2017
Pytanie dotyczy artykułu Łap banana!
Bez banana to ja się na trening nie ruszam!