Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Lemoniada – genialna na upał

Lemoniada – genialna na upał
Lemoniada - superorzeźwienie! Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Panie i panowie, żar leje się z nieba! Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Z sezonowych owoców, świeżych ziół – oczywiście bez białego cukru i sztucznych barwników. Nadchodzi superorzeźwienie!

Zimne napoje można zrobić na bardzo wiele sposobów - najprostszym z nich jest rozgniecenie ulubionych owoców lub ziół, a następnie zalanie ich zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu owoce puszczą sok, który nada wodzie świeżego, cierpkiego aromatu i w kilka sekund zmieni dzbanek wody w orzeźwiającą lemoniadę. To także dobry sposób na zużycie tych owoców, które straciły już pierwszą świeżość.

Jeśli macie kilka minut więcej, możecie przygotować lemoniadę na bazie domowych smakowych syropów - w małym rondelku należy zagotować cukier trzcinowy, wodę i dowolne dodatki, a kiedy cukier się roztopi, macie już gotowy syrop, który jest bazą lemoniady. W ten sposób najchętniej przygotowuję lemoniadę waniliowo-limonkową, rabarbarową lub moją ukochaną lemoniadę różaną. Dobrze jest za jednym zamachem ugotować zapas syropu z całej szklanki wody, dzięki czemu w każdej chwili z lodówki można wyjąć słoik z syropem i dodać kilka kropli do zimnej wody.

Jeszcze prostsze jest przygotowanie domowych mrożonych herbat i naparów - zapomnijcie o czarnej herbacie i sięgnijcie po zioła. Pokrzywa, melisa, szałwia, rumianek lub rozmaryn mogą być wspaniałą bazą dla domowej zmrożonej herbaty, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców oraz ziół. Do mocnego naparu wystarczy wlać zimną wodę, garść kostek lodu oraz świeżych owoców i mrożona herbata jest gotowa do walki z upałem.

Lemoniada ogrodowa 

przepis na lemoniade jadlonomia

Lemoniada ogrodowa. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki: 

- 1/2 szklanki agrestu
- 1/2 szklanki porzeczek
- 1/2 szklanki wiśni
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- kilka plasterków cytryny i pomarańczy
- kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce wsypać do dzbanka i przy pomocy moździerza lub widelca porządnie je rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i podawać.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij