Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Letni makaron z cukinii

Letni makaron z cukinii
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
W końcu jest ciepło! Nikomu się nie chce stać przez godzinę w kuchni przy parujących garnkach. Przedstawiamy więc pomysł na prosty i przepyszny obiad, który przygotujesz na zielonej trawce, siedząc na kocu i ciesząc się promieniami słońca.

To nie będzie mozolne gotowanie. Jedyne, czego potrzebujesz, to moździerz, w którym utrzesz świeże zioła i przyprawy, specjalna obieraczka do warzyw, nóż i miska. Chwila roboty, kilka składników i piknikowe danie gotowe!

Cukinia to idealne warzywo na lato. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna oraz bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. Oprócz tego fosfor, żelazo, wapń, jod oraz potas. Mogą po nią śmiało sięgać osoby będące na diecie. Odkwasza organizm i reguluje procesy trawienne.

Składniki (dla 2 osób):

- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- skórka z cytryny
- 1‒2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka czarnego sezamu
- sok z połowy cytryny
- pół garści startego sera długo dojrzewającego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. W moździerzu umieść zioła, szczyptę soli, czosnek i skórkę z cytryny. Utrzyj, dopraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki obierz na cienkie paseczki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Skrop sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Zetrzyj ser i dodaj do dania.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Połącz z pesto, skrop olejem, posyp sezamem, dodaj kilka listków kolendry i bazylii.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Delikatnie wymieszaj i jedz. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Tarta z cukinią w roli głównej

Ten, kto umie i lubi gotować

Spaghetti z cukinii z figami

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii