Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Marshmallow – zrób sobie pianki!

Marshmallow – zrób sobie pianki!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jeśli jesteście fanami tego amerykańskiego kultowego przysmaku, na pewno ucieszy was wiadomość, że nawet te pianki, które składają się z żelatyny i cukru, można zrobić w wersji zdrowszej. Naprawdę! 

Puszyste pianki, które Amerykanie pieką na ognisku, jedzą same albo dodają do gorącej czekolady, nie są, niestety, najzdrowszą przekąską. Już jeden rzut oka na te gąbeczki w kolorowym opakowaniu wystarczy, by ujrzeć tony konserwantów i chemii. Ale wcale nie trzeba rezygnować ze słodkich pianek, zwłaszcza że idą święta i dzieciaki na pewno ucieszyłyby się, gdyby taka słodycz czekała pod choinką. Wystarczy marshmallow zrobić samodzielnie, bo się da! W pierwotnym przepisie znajdziecie żelatynę, cukier i syrop kukurydziany. W naszym przepisie żelatynę zastąpi agar-agar, który jest często stosowany przez wegetarian w przepisach cukierniczych. Agar-agar to substancja żelująca, która powstaje z krasnorostów ‒ odmiany glonów. Syrop kukurydziany można zastąpić syropem fruktozowym. Warto poeksperymentować i zamiast syropu dodać miód. Sztuczne barwniki spożywcze też nie będą potrzebne – piękny różowy kolor nada naszym piankom sok z malin albo porzeczek, brązowy uzyskamy, dodając surowe kakao. Wszyscy pieką pierniczki, może dla odmiany wyczarujecie z nami pianki?

Składniki:

-2 białka (o temperaturze pokojowej; pamiętaj, aby wybrać świeże jajka ekologiczne)
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka syropu kukurydzianego albo syropu fruktozowego (zamiast syropu można dać 3 łyżki miodu)
- 3/4 łyżeczki agar-agar w proszku
- 1 i 1/2 szklanki wody
- cukier puder

+ termometr cukierniczy 

Przygotowanie:

W garnku umieść cukier, syrop kukurydziany i 3/4 szklanki wody. Włącz gaz i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy woda zacznie wrzeć, przestań mieszać i włóż do garnka termometr. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż temperatura osiągnie 127 stopni. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia ‒ obsyp dno jedną łyżeczką cukru pudru. W oddzielnym garnuszku zagotuj resztę wody. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć agar-agar, mieszaj, aż się rozpuści, i zdejmij z ognia. Kiedy temperatura wody w pierwszym garnku osiągnie 118 stopni, zacznij ubijać białka. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 127 stopni, zacznij powoli wlewać do niego agar-agar. Zamieszaj delikatnie. Zacznij powoli i jednostajnie przelewać miksturę do białek, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Ubijaj przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Możesz dodać odrobinę soku malinowego lub kakao. Przelej uzyskaną masę do wcześniej przygotowanej foremki. Obsyp cukrem pudrem. Odstaw na noc. Wyjmij masę z foremki. Zamocz nóż w gorącej wodzie i pokrój masę na kwadraty. Każdy obtocz delikatnie w małej ilości cukru pudru. Pianki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij