Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Masz bardzo dojrzałe banany? Zrób tort wegański!

Masz bardzo dojrzałe banany? Zrób tort wegański!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tort – grzeszne marzenie każdego weganina. Krem spływający po palcach, jajeczno-maślany biszkopt i słodkie owoce. Niezdrowe, ale kto w momentach ustnej rozkoszy myśli o takich banałach. Spełniamy wasze nocne fantazje. Oto przepis na wegański, zdrowy i obłędny tort!

Istnieją dwie kategorie osób odmawiających sobie słodkich przyjemności – weganie i dbający o zdrowie, ponieważ klasyczne wypieki składają się niemal wyłącznie z cukru i tłuszczu. Mamy dla was najlepszy prezent. Od dziś nie musicie odmawiać sobie deseru. Oto prawdziwie zdrowy, wegański tort! Jak to możliwe? My użyliśmy dojrzałych bananów, które im dłużej leżą, tym są słodsze. Oprócz tego w przepisie znajdą się daktyle, żurawina i jabłka. Jeśli chcesz, aby tort był większy, upiecz dwa spody ciasta, przełóż je kremem i w ten sposób uzyskasz dwupiętrowe ciacho!

Głównym składnikiem przepisu są banany. To doskonałe źródło białka, węglowodanów i błonnika. Są bogate w potas, magnez, miedź i mangan. Zawierają witaminy z grupy C, PP, B1 i B2 oraz kwas foliowy i ryboflawinę. Zajadanie się bananami zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór nerek, a dodatkowo pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.

Składniki na spód:

- 4 dojrzałe banany
- 300 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki nasion chia
- 3 średniej wielkości jabłka
- 4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki płynnego oleju kokosowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g suszonej żurawiny

na krem:

- 8 suszonych daktyli
- 2 banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego

dodatkowo:

- trochę suszonych bananów
- trochę płatków kokosowych
- około 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania foremki
- 1-2 łyżki mąki kokosowej do posypania foremki

Przygotowanie:

Zacznij od umycia jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Umieść je w rondelku, wlej wodę i dodaj cynamon. Podgrzewaj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż zmiękną i się rozpadną. Odstaw do wystygnięcia. Płatki owsiane wrzuć do miksera i zmiksuj na mąkę. Do miski wlej olej kokosowy, wanilię, dodaj banany i za pomocą widelca rozgnieć je na puree. Połącz z jabłkami i nasionami chia. Wsyp mąkę owsianą, cynamon, ksylitol i proszek do pieczenia. Połącz składniki w jednolitą masę. Na koniec dorzuć żurawinę. Przełóż całość do okrągłej foremki wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym i posypanej mąką. Ciasto piecz do czystego patyczka przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Aby przygotować krem, zalej wcześniej daktyle wrzątkiem i poczekaj, aż woda zupełnie wystygnie. Odcedź je, umieść w mikserze, dodaj resztę składników i połącz na gładki krem. Gotową masę rozprowadź na ostudzonym spodzie. Posyp suszonymi bananami i płatkami. Przechowuj w lodówce.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Łap banana!

Katarzyna Karus-Wysocka

Bananowy nie-sernik na zimno

Ten, kto umie i lubi gotować

Zdrowy tort istnieje!

duet masz.talerz

najpopularniejsze artykuły