Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Mazurek bez pieczenia

Mazurek bez pieczenia
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Coraz częściej słyszy się o diecie raw, zgodnie z którą jemy tylko produkty niepoddane obróbce termicznej. Naturalne, surowe i organiczne. Świąteczny mazurek, który przygotujemy, inspirując się dietą raw i lekko ją podkręcając, to będzie superzdrowy finał wielkanocnego obiadu!

Tak, tak, to będzie naprawdę zdrowy deser. Nie będzie zawierał cukrów, jedynie te naturalne, zdrowe, zawarte w owocach i orzechach. Tłuszcz też będzie zdrowy, bo kokosowy. Polewy również nie zabraknie, pamiętaj tylko, aby podczas podgrzewania czekolady kontrolować jej temperaturę tak, aby nie przekroczyła 47 stopni. Powyżej tej temperatury stracimy cenne wartości odżywcze. Lekkości doda granat, który będzie przyjemnie strzelał podczas gryzienia.

Pewnie pomyślisz, że takim deserem nie zaspokoisz swojego zapotrzebowania na słodycze? My też tak myśleliśmy, dopóki nie spróbowaliśmy tych małych tart. Nie tylko zdrowo zaspokajają potrzebę na cukier, ale też sycą. Obiecujemy, że już po zjedzeniu jednej poczujesz się zadowolony.

Zaskocz siebie, rodzinę i przygotuj zdrową wersję mazurków!

Składniki:

- 9 daktyli
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki płatków owsianych gryczanych
- 5 łyżek karobu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklankę nerkowców
- 1 dojrzały banan
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- szczyptę soli
- garść ziarenek granatu
- 50 g gorzkiej czekolady plus jedną płaską łyżkę oleju kokosowego

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namocz daktyle i nerkowce w wodzie. Następnego dnia pozbądź się wody. Do miksera wrzuć 6 daktyli, migdały, 3 łyżki karobu, płatki owsiane (możesz oddzielnie zmiksować każdy ze składników i połączyć ręcznie w misce). Zmiksuj, aż całość się połączy w jednolitą masę. Powinna być plastyczna i nie kleić się do dłoni. Małą ilością oleju kokosowego wysmaruj foremki na tarty. Wyłóż masą i włóż do zamrażarki na czas przygotowania wypełnienia. W mikserze umieść orzechy nerkowca, banana, masło orzechowe, 3 daktyle, resztę rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki karobu i szczyptę soli. Zmiksuj dokładnie. Wyjmij foremki z zamrażarki i wypełnij przygotowaną masą. Włóż do lodówki, aż zastygnie. Wyjmij ziarenka granatu. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy, tak aby powstała lekko gęsta, lśniąca polewa. Wyjmij mazurki z lodówki i polej czekoladą. Udekoruj granatem. Mazurki są gotowe do jedzenia od razu. Przechowuj je w lodówce.  

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij