Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Miejski Przewodnik Kulinarny: Poznań

Miejski Przewodnik Kulinarny: Poznań
Ilustracja: Karol Banach | www.karolbanach.com

Gdzie kupić bezkonkurencyjne konfitury? Gdzie zjeść wyrafinowany obiad wegański, świetnie przyrządzone mięso, a gdzie znajdziecie największy wybór potraw bezglutenowych? Tropem kulinarnych wyjątkowości ruszyłyśmy na wycieczkę po Poznaniu. W tym mieście nie ma szans być głodnym!

Zwiedzamy Poznań śladami kulinarnych wyborów redakcji KUKBUK-a i Hello Zdrowie. Drukujcie mapkę i podążajcie naszym tropem. 


Ilustracja: Karol Banach | www.karolbanach.com


Bułka z Masłem - najbardziej aktywne przetwory w mieście

Studio projektowo-warsztatowe, które wszystkim spragnionym nowych smaków sprzeda świetne konfitury własnej roboty. Dominika i Tomek – para w pracy i w życiu –na co dzień projektują identyfikacje graficzne, wymyślają aktywizujące społeczność Jeżyc zajęcia i prowadzą warsztaty na styku kulinariów, projektowania i wyzwalania kreatywności. Jednym z ciekawszych pomysłów pary była inicjatywa wymiany przepisów za przekąskę podczas Rynku Opowieści Jeżyckich. Starsi mieszkańcy Jeżyc byli w ten sposób zachęcani, by utrwalać lokalne receptury kulinarne. Bardzo pożądanym efektem pobocznym działalności Bułki z Masłem są wspomniane przetwory – konfitury, chutneye, mazidła do chleba i musztardy, których oferta zależna jest od bieżącego zaopatrzenia studia, dostępnych w sezonie produktów i fantazji pary. Wszystkie te smakowitości robione są ręcznie, z najlepszej jakości składników potraktowanych z miłością. W zeszłe lato zakochaliśmy się w ich maśle dyniowo-orzechowym z ziarnami kolendry, minionej zimy uraczyli nas z kolei konfiturą z czerwonych pomarańczy z syropem z letnich truskawek, płatkami migdałów i chili. Rewelacja!

Przykładowe zakupy:

- Mazidło z banana i surowego kakao – doskonale zastąpi na porannej kanapce popularny wysokokaloryczny krem orzechowy, dostarczając organizmowi obniżających ciśnienie tętnicze flawonoidów.

- Konfitura z pomarańczy z rozmarynem i propolisem – witamina C z pomarańczy nabierze mocy w zetknięciu z propolisem – kitem pszczelim, do którego dobroczynnych działań zalicza się przyspieszanie procesów gojenia i regeneracji tkanek oraz odkażanie.

- Kulinarny flirt towarzyski zaprojektowany przez Bułkę z Masłem – podniesie ciśnienie na spotkaniach towarzyskich i wywoła dużo zdrowego śmiechu!

Bułka z Masłem
ul. Kościelna 18/3,
wejście od ul. Wąskiej


Jadalnia - najzdrowsze i najpiękniejsze obiady

Źródło: www.facebook.com/JadalniaPixel

Oddalona od typowych tras spacerowych, ale warta każdego nadłożonego kilometra. Jadalnia zachwyca fantastycznym wystrojem i kartą, zarówno tą obiadową, jak i wieczorną. Zjemy tu pięknie i zdrowo. Na talerzach główne role grają warzywa, epizody z kolei należą do kasz i pełnych białka strączków. Wielbiciele mięsa nie wyjdą stąd zawiedzeni – rolada z królika z pieczoną szalotką, musztardowym olejem, sałatą i kaszą czy polędwica cielęca z parowaną bezą estragonową, zielonym groszkiem i szparagami to dania lekkie i pachnące ziołami. Zdobią je drobne listki i kwiaty, które Piotr Markowski, szef kuchni, układa z rozczulającą starannością. W menu można znaleźć też dania wegańskie i pozbawione glutenu oraz laktozy, ale na pewno nie smaku. Polenta z zielonymi warzywami i pesto, sałatka z orkiszu, kokosa i awokado czy krem z rukwi wodnej z prażonymi migdałami rozpieszczą każdego, kto lubi zdrowo podjeść.

Przykładowe menu:

- Zupa: krem z rukwi wodnej z prażonymi migdałami – rukiew poprawia stan skóry, zmniejsza zmarszczki i pobudza trawienie.

- Przystawka: ciecierzyca curry z młodym szpinakiem i komosą ryżową – komosę lubimy za działanie antyoksydacyjne i przeciwalergiczne, a ciecierzycę za wysoką zawartość białka.

- Danie głównie: pieczone płocie z sałatką z grejpfruta z koprem włoskim i cytrusową kaszą perłową – zbalansowane danie z dużą ilością białka i błonnika, z dodatkiem pobudzającego wydzielanie soków żołądkowych fenkułu.

- Deser: lekka beza z truskawkami – jak na deser to samo zdrowie!

Jadalnia
ul. Grunwaldzka 182

KoneSer - wszystko, co chcielibyście wiedzieć o serach i nie boicie się zapytać

Sery mają wprawdzie sporo tłuszczu, co może niepokoić dbających o linię, warto jednak pamiętać, że przetworzona laktoza jest najlepiej przyswajana przez organizm dorosłego człowieka, zwłaszcza gdy mowa o nieprzemysłowej, niemalże rękodzielniczej produkcji. A tylko takie produkty znajdziemy w działającym od roku na Rynku Jeżyckim sklepie z serami zagrodowymi. Ładnie urządzone, zapraszające wnętrze eksponuje nabiałową ofertę KoneSera, do której zaliczają się również przetwory mleka owczego i koziego mające znacznie lepiej od mleka krowiego przyswajalne białka i witaminy, a także mniej uczulające. Uzupełnia ją gama produktów delikatesowych: przetwory, wina (również polskie), kasze i makarony czy oleje dobrej jakości. Ale to przede wszystkim sery wszelkiej maści królują w tym przybytku. Warto spróbować klasycznych już wyrobów serowarskich, takich jak aromatyczny ser dżersejowy z Rancza Frontiera czy pleśniowy Kamyk Sudecki z Wańczykówki, a także efektów poszukiwań Marka Grądzkiego (Sery Grądzkie), hodowców kudłatych merynosów z Kołudy Wielkiej czy państwa Sokołowskich z gospodarstwa Kozia Łąka. 

Przykładowe zakupy:

- Ser pieczona Ritta – lżejszy niż tradycyjne wyroby serowarskie pieczony serek kozi typu ricotta pozbawiony jest tłuszczu, zawiera za to dużo łatwo przyswajalnego białka.

- Ser Encantado – krowi ser zawinięty w kiszone liście winogron, doprawiony bazylią i suszonymi pomidorami. Liście winogron mają wiele dobroczynnych właściwości z działaniem przeciwzakrzepowym na czele, warto więc zjeść ten ser w całości!

- Sos Cumberland z Towarów Niezwykłych – porzeczkowy sos do mięs to także wierny towarzysz serów, który doprawi sporą dozą witaminy C z porzeczek, pomarańczy i kwasku cytrynowego co tłustsze dania, a poprzez dodatek naturalnej pektyny jabłkowej wspomoże trawienie i wzmoże uczucie sytości.

- Olej Cameleon makowy – zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, a swoim orzechowym smakiem dobrze komponuje się z sałatkami. Wspomaga leczenie chorób układu krążenia.

KoneSer 
Rynek Jeżycki 3/2b


Mixtura - najlepszy adres na wegeburgery

W Mixturze zasiadamy przy stolikach z gigantycznych drewnianych szpul i na europaletach, ale to, co ląduje na naszym talerzu, nie ma w sobie nic przemysłowego. Centralnie położona knajpka serwuje bowiem wyłącznie smakowite i sycące przysmaki wegańskie. Warzywa od zaprzyjaźnionych dostawców przetwarzane są na sałatki, sosy i – uwaga! – wegańskie burgery, które należą do najlepszych w Poznaniu. Tutejsze dania okazałych rozmiarów czerpią z kuchni świata, np. z Azji Południowej kochającej soję we wszystkich odmianach, np. sfermentowaną jako tempeh, serwujących sycące placuszki dosa Indii czy z bliskowschodniego zamiłowania do bakłażanów, ciecierzycy i owoców granatu. Mixtura proponuje również dania bez glutenu, a także ciepło przyjmuje czworonożnych przyjaciół. Trochę trudniej było nam z dwunożnym, ale za to bardzo młodym towarzyszem, bo na stanie nie było akurat krzesełek dla dzieci, ale składamy to na karb wesołej, punkowej atmosfery – w Mixturze działa też co-working, po godzinach odbywają się koncerty i zaangażowane spotkania.

Przykładowe menu:

- Zupa: krem ze szparagów z sokiem pomarańczowym – szparagi to soczysta esencja wiosny, czyli zastrzyk z witamin (A, C i witaminy z grupy B), błonnika oraz kwasu foliowego. Sok pomarańczowy dokwasi i okrasi dodatkową witaminą tę miłą miksturę.

- Danie główne: burger z groszku, szpinaku, tofu oraz natek koperku i pietruszki – dużo witamin, flawonoidów i soli mineralnych oraz białkowy strzał w postaci przetworzonej w formie tofu soi.

- Deser: sernik na zimno z wiśniami i granatem – pestki granatu zawierają dużo dobroczynnych polifenoli, które opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie, a wiśnie – cóż, to wprawdzie dużo cukru, ale jeszcze więcej potasu, antyutleniaczy i antocyjanów, które usprawniają pracę serca.

Mixtura
Pasaż Apollo, ul. Piekary 17


Smaczki Maszki - prawie jak u mamy, tylko o niebo zdrowiej!

Źródło: www.facebook.com/smaczkimaszki

Pastelowy barek pani Maszki znajduje się tuż za Poznaniem, u wylotu na trasę na Gorzów (92). Warto jednak nadłożyć drogi, bo zjemy tu nieprzyzwoicie smacznie i zdrowo. Karta zmienia się codziennie i jest w całości bezglutenowa. Znajdziemy w niej zarówno poczciwą ogórkową, jak i dobrze wyważoną w smaku zupę tom yum, szare kluski z kapustą i pad thai. Kuszą sałatki, np. z dynią lub pieczonym topinamburem i orzechami laskowymi. W kuchni oprócz pani Maszki czaruje też hinduski kucharz, który sam robi mieszanki przypraw, a tikka masala czy butter chicken, które wychodzą spod jego ręki, smakują jak na rozgrzanych ulicach New Delhi. Warzywa i owoce pochodzą od lokalnych producentów, ryby przyjeżdżają z Hamburga, a kozie sery z zaprzyjaźnionego gospodarstwa Groser. Po zdrowym obiedzie należy skusić się na kawałek ciasta, np. tortu sezamowego czy bezglutenowego brownie, po którego blachy zjeżdżają się klienci z całej Wielkopolski. Można tu także zrobić zdrowe zakupy – na półkach znajdziecie lokalnie tłoczony olej lniany, bezmączny chleb z samych ziaren, spirulinę czy nasiona chia, a także ekologiczne wina. 

Przykładowe menu:

- Zupa: marokańska harira – pełna warzyw i bogatych w białko strączków, dobra nawet na upały, bo jej rozgrzewające właściwości podniosą temperaturę ciała, doprowadzając w efekcie do szybkiego schłodzenia (efekt znany z bardzo pikantnych kuchni azjatyckich).

- Przekąska: chleb z samych ziaren – nie zawiera grama mąki, za to masę błonnika i składników odżywczych.

- Sałatka: sałaty z pieczonym topinamburem i orzechami laskowymi – smakowite przejście między zimowymi warzywami korzeniowymi a chrupiącą zielenią letnich sałat.

- Deser: tort sezamowy – pełen nie tylko smaku, lecz także wapnia, magnezu oraz fitosteroli – roślinnych substancji obniżających poziom złego cholesterolu.

Smaczki Maszki 
ul. Przemysława 11
62-081 Baranowo

SPOT. - najbardziej wszechstronne jedzeniowe kombo w Poznaniu

SPOT. to miejsce wyjątkowe. Znajdziecie tu bowiem nie tylko restaurację, ale też studio kulinarne, showroom, salon stylizacji fryzur i księgarnię. Nie znaczy to jednak, że przez wszechstronność traci kuchnia, bo zjecie tu pysznie, a przy tym lekko. W karcie figuruje specjalna sekcja dań fit, do których przygotowania użyto minimalnej ilości cukru, tłuszczu, mąki i nabiału. Kusi m.in. szafranowa zupa rybna, idealnie chrupki łosoś na czarnej soczewicy z zielonym jabłkiem i nerkowcami czy azjatycka sałatka z pełną białka polędwicą wołową na ciepło i grzybami nameko, które regulują ciśnienie, a także pracę wątroby i nerek. Po obiedzie można przejrzeć najpiękniejsze książki kucharskie, spenetrować bogaty asortyment kącika z winami VIÑOLA i powylegiwać się na przestronnym tarasie. Niełatwo stąd wyjść! 

Przykładowe menu:

- Zupa: szafranowa zupa rybna – pełna owoców morza, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B, jodu, wapnia i selenu.

- Danie główne: jagnięcina z grillowanym bakłażanem, grecką fetą i granatem – w jagnięcinie znajdziemy kwasy orotowe, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

- Deser: pudding z tapioki i mleczka kokosowego z musem z mango – tapioka jest bezglutenowa i hipoalergiczna, a mango, za sprawą dużej zawartości witamin A i E, korzystnie wpływa na wzrok.

SPOT.
ul. Dolna Wilda 87

Wypas - wypasiona roślinna kuchnia na miejscu i na wynos

Jak sama nazwa wskazuje, tutaj najecie się grubo. Ale „grubo” w znaczeniu „pysznie” i „z rozmachem”, bo ci, którzy zdecydują się skorzystać z cateringu, delikatesów lub oferty lunchowej Wypasu, utyć nie powinni. Tutaj króluje menu roślinne, spore znaczenie przywiązuje się do uczuleń i nietolerancji gości, przewidując dla nich dania bez laktozy, orzechów czy glutenu. W Wypasie zjemy na miejscu, ale też z łatwością zabierzemy tamtejsze potrawy do domu, do pracy czy na uczelnię. Twórcy miejsca zachęcają, by nie powiększać góry generowanych codziennie śmieci i przychodzić z własnymi opakowaniami na wynos – można wskrzesić w tym celu trojaki obiadowe, można dostać kawę do ulubionego kubka termicznego. Mile widziani są psi towarzysze oraz obszerne torby, bo w Wypasie czekają też domowej roboty konfitury, unikatowe mieszanki przypraw, wegepasty do chleba czy oleje z ekologicznych upraw!

Przykładowe menu:

- Zupa: chłodnik z kalarepką – wystudzi rozgrzane słońcem ciało, a dzięki dodatkowi kalarepki dostarczy nam zasobów błonnika i witaminy C.

- Danie główne: kuku, czyli irański omlet z bobem i wiśniami – póki trwa sezon, zajadajmy się bobem, który dostarcza naszemu organizmowi cenny kwas foliowy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zwłaszcza w tak oryginalnym wydaniu!

- Deser: bezglutenowa tapioka z musem z mango – tapioka jest neutralna w smaku, hipoalergiczna, niskokaloryczna, a przy tym przyjemnie zagęszcza desery, można ją więc zajadać z czystym sumieniem. 

Wypas
ul. Jackowskiego 38
uwaga, nieczynne w weekendy!

 

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”, z wykształcenia kulturoznawczyni. Szefowała miesięcznikowi „Aktivist”, pisywała do berlińskiego dwutygodnika „Zitty”, „Wysokich Obcasów” czy „Exklusiva”. Współtworzyła dział kultury w portalu naTemat.pl, współprowadziła autorską audycję gastronomiczno-miejską w Radiu Roxy. Blogerka w Hello Zdrowie zainteresowana ekologicznym dizajnem, entuzjastka przyjemności, wielbicielka miejskich atrakcji – nie tylko gastronomicznych.

Kasia Stadejek  redaktorka magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK". Lubi karmić przyjaciół śniadaniami, uprawiać gastroturystykę oraz robić zdjęcia kolorowych stołów i szarych miast.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij