Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
Koktajl z surowym kakao. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Surowe kakao śmiało można dołączyć do grupy produktów superfoods. Koktajl z jego dodatkiem z powodzeniem spełni rolę słodkiej przekąski w zdrowej wersji!

Kakao od razu kojarzy nam się z czekoladą, jednak aby zachowało swoje dobroczynne działanie, najlepiej spożywać je w wersji surowej. Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Między innymi magnezu, który nie tylko dobrze wpływa na pracę układu nerwowego, ale także krwionośnego. Ziarna kakaowca posiadają najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych. Zawierają największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Kakao podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i pozwala budować mocne kości. Zawiera również anandamid, endorfinę, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym, a także fenyloetyloaminę, którą produkuje organizm, kiedy jesteśmy zakochani. Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera także witaminę C oraz kwasy tłuszczowe omega-6. Wbrew pozorom nie tuczy! Wręcz przeciwnie zmniejsza apetyt i wzmaga uczucie sytości. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością szukajmy surowego kakao w postaci całych ziaren, rozdrobnionej albo sproszkowanej. Warto całkowicie zrezygnować ze słodzonego. Surowe kakao świetnie sprawdzi się w koktajlu z bananem i płatkami jęczmiennymi.

Koktajl z surowym kakao

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- 1 łyżka surowego kakao
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki płatków jęczmiennych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka migdałowego 

Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij