Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze niż ta alga! Mamy dla was przepis na świetny zielony koktajl ze spiruliną w roli głównej.

Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków. Zawiera ona prawie 4000 cennych dla organizmu związków. Znajdziecie w niej łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie i antyalergicznie.

Dowiedziono, że zwiększa ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną.

Zawiera witaminę B12, która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej, jednak spirulina zawiera jej do 2,5 raza więcej. Ma też 5-20 razy więcej witaminy B2 niż inne pożywienie oraz więcej witaminy B1 niż owoce i warzywa. Spirulina zawiera beta-karoten – źródło witaminy A – ma go 20-25 razy więcej niż marchewka. Spirulina bywa nazywana też zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.

Spirulinę możemy kupić zarówno w proszku, jak i w tabletkach. Najłatwiej dostać ją w sklepach ze zdrową żywnością. Dawkowanie opisane jest przeróżnie. Zaleca się dziennie spożycie 1-3 łyżeczek proszku i nawet aż do 12 tabletek. Jeśli zdecydujecie się na spirulinę w proszku, łatwo połączyć ją w koktajlu z ulubionymi dodatkami. Warto pamiętać o tym, aby dodać odrobinę soku z limonki, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku spiruliny.

Zielony koktajl ze spiruliną

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 Składniki:

- płaska łyżeczka spiruliny
- garść, świeżego szpinaku
- 1 banan
- plasterek imbiru
- sok z połowy limonki
- 150 ml soku wyciśniętego z jabłek 

Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu. 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Zielone Koktajle zapytał(a) 30 stycznia 2015
Super! Cytrusy ogólnie pomagają w zniwelowaniu zapachu i smaku spiruliny, ale to połaczenie brzmi idealnie, czy będzie tak samo smakować? Spróbujemy :)?