Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie
Trudno o neutralne w smaku mleko kozie, ale z całą pewnością mleko krowie ma w nim najzdrowszego konkurenta. Zdjęcie: shutterstock

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko kozie.

Mleko kozie wzbudza skrajne doznania: niektórzy go nie znoszą (ten zapach!), inni uważają je za eliksir zdrowia. Obie strony mają rację: trudno o neutralne w smaku mleko kozie, ale z całą pewnością mleko krowie ma w nim najzdrowszego konkurenta. I ciekawostka: w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety.

Plusy:
* Mleko kozie est lekkostrawne – wystarczy 20 minut, by je strawić.
* Nie zawiera laktozy ani kazeiny – głównego białka, które zawiera mleko krowie, a które powoduje alergię.
* Białka i tłuszcze wchodzące w skład mleka koziego różnią się budową od tych, które zawiera mleko krowie. Dzięki temu to doskonały wybór dla osób z nietolerancją na to ostatnie.
* Ma więcej wapnia, fosforu i magnezu oraz kwasu linolowego niż mleko krowie. Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu i około 27 proc. więcej selenu niż mleko krowie.
* Mleko kozie jest bogate w kwas foliowy
* Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.
* Zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-6.
* Pite regularnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów.
* Mleko kozie jest polecane osobom cierpiącym na anemię – polepsza przyswajanie żelaza, którego niedobór prowadzi do niedokrwistości, i regenerację hemoglobiny.
* Wspomaga przyswajanie magnezu, wapnia i fosforu.
* Jest gęstsze i ma większą wartość odżywczą niż mleko krowie.
* Dostarcza nam aminokwasów egzogennych (to te, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem), m.in. korzystnej dla zdrowia tauryny stymulującej prace układu nerwowego.
* Zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
* Mleko kozie korzystnie wpływa na mineralizację kości
* Poprawia przyrost masy ciała
* Polecane jest dzieciom i osobom starszym, które mają trudności z trawieniem przetworów mlecznych. Odkwasza organizm, chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami i pomaga pozbyć się zaparć
* Znajdują się w nim jedynie śladowe ilości metali ciężkich (obecnych w mleku od krowy)
* Nie trzeba go homogenizować; proces ten zachodzi w nim naturalnie.

Minusy:
 * Mimo składu podobnego do mleka ludzkiego nie jest polecane do regularnego karmienia dzieci: w porównaniu do mleka kobiety mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka.
* Jest uznawane za produkt hipoalergiczny i może być podawane dzieciom z alergią na mleko krowie. Jednak tak naprawdę zawiera antygeny białkowe podobne do mleka krowiego, więc po chwilowym złagodzeniu objawów z upływem czasu może dojść do powstania alergii krzyżowej i nawrotu objawów.

Smak: wyraźny, słonawo-słodki smak koziego mleka z charakterystyczną zapachową „końcówką” może być odpychający, ale cenią go amatorzy oraz wielbiciele kozich serów.

Zastosowanie: gęsta, gładka konsystencja koziego mleka najlepiej sprawdzi się w zawiesistych smoothie i koktajlach mleczno-owocowych. Jeśli przeszkadza nam specyficzna "końcówka" w smaku, zamaskujmy ją, dodając miód lub ziarenka wanilii. Z uwagi na charakterystyczny zapach mleka koziego nie dodawajmy do wypieków, gofrów ani naleśników.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
jsolowiej zapytał(a) 23 marca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Mleko krowie vs. mleko kozie
Artykuł w wielu miejscach wprowadzą w błąd. 1) Mleko kozie zawiera zarówno kazeinę (białko) 2) Mleko kozie zawiera laktozę (węglowodany). Oba te składniki są alergenami. 3) Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu", tylko 33% więcej I ciekawostka: w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety - a ta ciekawostka to skąd? Cały artykuł wygląda na reklamę mleka koziego. Wiele zalet, które przypisywana jest mleku koziemu ma także mleko krowie, o czym artykuł już nie wspomina
piotrpajdowski zapytał(a) 12 maja 2015
Pytanie dotyczy artykułu Mleko krowie vs. mleko kozie
Jak odróżnić krowiego mleko od koziego w warunkach domowych ?
jsolowiej zapytał(a) 23 marca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Mleko krowie vs. mleko kozie
Artykuł w wielu miejscach wprowadzą w błąd. 1) Mleko kozie zawiera zarówno kazeinę (białko) 2) Mleko kozie zawiera laktozę (węglowodany). Oba te składniki są alergenami. 3) Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu", tylko 33% więcej I ciekawostka: w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety - a ta ciekawostka to skąd? Cały artykuł wygląda na reklamę mleka koziego. Wiele zalet, które przypisywana jest mleku koziemu ma także mleko krowie, o czym artykuł już nie wspomina
piotrpajdowski zapytał(a) 12 maja 2015
Pytanie dotyczy artykułu Mleko krowie vs. mleko kozie
Jak odróżnić krowiego mleko od koziego w warunkach domowych ?