Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Mleko krowie vs. mleko ryżowe

Mleko krowie vs. mleko ryżowe
Mleko krowie zamień na ryżowe jeśli twój organizm nie toleruje laktozy, zdjęcie: shutterstock

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko ryżowe.

Mleko ryżowe to popularna „roślinna” alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, choć bardziej wodniste. To dobry zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy oraz alergików i wegan. Na półkach sklepów znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. W domu możemy przygotować je na trzy sposoby:

1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić. 1 szklankę ryżu zalać 6 szklankami wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć. 1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody. Zmiksować i przecedzić. Do smaku do mleka ryżowego możemy dodać cukier waniliowy, trzcinowy lub organiczny syrop z agawy.

Plusy:
* Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie.
* Mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani kazeiny.
* Jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu.
* Mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem.
* Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.

Minusy:
* Nie należy traktować go jako wystarczającego zamiennika dla mleka krowiego: w swojej oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika. Deficyt wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Zaś by zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie: wybierając brązowy ryż zamiast białego.
* Po mleko ryżowe ze sklepu nie powinni sięgać cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego (oznacza to szybkość, z jaką zawarte w ryżu węglowodany wchłaniają się do krwioobiegu), który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu: zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
* Mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans.
* Mleko ryżowe jest w ostatnich latach na celowniku z jeszcze innego, poważniejszego powodu: otóż naukowcy odkryli, że może być rakotwórcze. Okazało się, że większość sprzedawanych w Wielkiej Brytanii mlecznych napojów ryżowych zawiera… rakotwórczy arsen, którego normy w mleku ryżowym aż trzykrotnie przekraczają dopuszczalne normy UE i USA ustanowione dla wody pitnej (prawo UE nie ma regulacji dotyczących dopuszczalnych ilości arsenu w żywności). Badacze z Uniwersytetu w Aberdeen w Wielkiej Brytanii wzięli pod lupę różne marki mleka ryżowego, w tym odmiany organiczne, nieorganiczne, w różnych smakach – wszystkie z lokalnych supermarketów. Jednocześnie zbadali mleko ryżowe domowej produkcji, robione z różnych odmian ziaren, z upraw w różnych częściach świata. Wnioski były szokujące: niedopuszczalną obecność arsenu odkryli we wszystkich napojach ryżowych z supermarketu, a tylko w jednym mleku domowej roboty.

Smak: podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie ma charakterystycznego dla innych zamienników dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.

Zastosowanie: mleko ryżowe najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach. Może zastępować mleko krowie w ciastach i innych wypiekach, sprawdzi się także w wersji śniadaniowej z muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu). Jest niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni. Uwaga! Amerykańscy lekarze pozwalają podawać mleko ryżowe dzieciom dopiero powyżej 4,5 lat.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij