Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Mleko krowie vs. mleko sojowe
Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka, zdjęcie: shutterstock

Z cała pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko sojowe.

Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka. Polecane dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Budzi jednak liczne kontrowersje: krytyczni badacze zarzucają, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ziaren sojowych. O wiele bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren ekologicznych:

Soję zalejmy 750 ml wody i odstawmy na noc do namoczenia. Po 10 godzinach namoczone ziarno z wodą zmiksujmy blenderem na jednolitą masę i dolejmy kolejne 750 ml wody (na tym etapie możemy dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii). W dużym garnku na najmniejszym ogniu gotujemy płyn 30 minut.
Po tym czasie przecedźmy mleko przez gazę. Po kilku godzinach w lodówce mleko jest gotowe do picia.


Zalety:
* Mleko sojowe jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.
* W przeciwieństwie do innych białek roślinnych sojowe białko jest uznane za pełnowartościowe. Zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów – specjalnych cegiełek budujących tkankę mięśniową. Dzięki temu soja i mleko sojowe to idealne źródło białka dla wegetarian. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
* Mleko sojowe zawiera potas – elektrolit, który wspomaga serce i układ mięśniowy.
* Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
* Picie mleka sojowego podczas klimakterium może zapobiegać poważniejszym dolegliwościom i chorobom: naczyniowym, sercowym, cukrzycy, a nawet nowotworom.

Wady:
* Mleko sojowe często powoduje alergię pokarmową.
* Soja to (obok rzepaku i kukurydzy) produkt najczęściej modyfikowany genetycznie. Jak twierdzą przeciwnicy upraw GMO, prawie 95 proc. importowanej soi to soja transgeniczna. A o niemodyfikowaną coraz trudniej…
* Wielu ekspertów alarmuje, że mleko sojowe zawiera fitoestrogeny – mają one działanie zbliżone do kobiecych hormonów. Niektóre badania wskazują nawet, że powodują one obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn (a jednocześnie mogą złagodzić kobiecą menopauzę).
* Niektórzy naukowcy twierdzą, że wysoko przetworzona soja (a konkretnie izoflawony soi) może podwyższać ryzyko wystąpienia raka piersi i chorób tarczycy. Wszystko zależy od tego, jak nasz organizm radzi sobie z trawieniem soi.
* Soja jest ciężkostrawna, więc jej przetworów nie powinny spożywać osoby mające zespół jelita wrażliwego i problemy z trawieniem.

Smak: z reguły mleko sojowe jest tak gęste, bogate i kremowe jak mleko krowie, i nieco bardziej słodkie. Miewa lekko „kredową” konsystencję.

Zastosowanie: wspaniale wzbogaca smak kawy. Mleko sojowe można dodawać do wypieków, naleśników i gofrów. Jeść je na śniadanie oraz gotować na nim kaszki i kasze.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
dorotam1986 zapytał(a) 29 grudnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Mleko krowie vs. mleko sojowe
ja się spotkałam tylko z mlekiem sojowym niemodyfikowanym genetycznie i bio jednocześnie. w jakim świecie żyjecie, że jest ono gmo?
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
Niestety teraz już coraz częściej może się zdarzyć, że będzie modyfikowana genetycznie...
dorotam1986 odpowiedział(a) 3 czerwca 2014
jakim cudem może być że nie modyfikowane a ziarno gmo???!!!
staviu odpowiedział(a) 3 lutego 2014
http://www.agrobiotest.pl/strona/index.php?page=zakazgmo http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Kontrola-i-certyfikacja Jezeli produkt jest BIO( pochodzi z uprawy ekologicznej) to nie moze byc modyfikowany genetycznie.
dorotam1986 odpowiedział(a) 20 stycznia 2014
Jakim cudem ziarno może być modyfikowane a sama soja już nie?
malia odpowiedział(a) 11 stycznia 2014
Z tego co ostatnio czytałam to nie ma już praktycznie soi nie modyfikowanej genetycznie. Może być kruczek że soja jest nie modyfikowana ale ziarno już będzie gmo.
anna.sul.980 odpowiedział(a) 3 stycznia 2014
może być