Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Muffiny – domowe są zdrowe!

Muffiny – domowe są zdrowe!
Mamy przepis na zdrowe muffiny! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Gotowe muffiny kuszą na każdym kroku, a są w nich głównie: cukier, masło, konserwanty i barwniki. Zamiast pakować w siebie chemię i puste kalorie, muffiny zrób sobie sam! Te z naszego przepisu mogą zastąpić niejedną bezwartościową szybką przekąskę.

Przygotowując nasze muffiny, w ogóle zrezygnowaliśmy z cukru, zastępujemy go naturalnym, który znajduje się w owocach - bananach, jeżynach i figach. Wykorzystaliśmy olej kokosowy, który nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, ale wykorzystywany jest do produkcji energii i spalania kalorii. Jest idealną alternatywą dla masła czy oleju roślinnego dla osób odchudzających się. Ponadto jest bardzo sycący, dzięki czemu po zjedzeniu takiego muffina nie będziesz miał ochoty na kolejnego i kolejnego.

Mąkę pszenną odstaw na bok i sięgnij po pełnoziarnistą. Jest dobrym źródłem błonnika, korzystnie wpływa na przemianę materii, zawiera więcej witamin, żelaza i miedzi niż zwykła mąka pszenna. Z kolei dzięki płatkom owsianym poczujesz sytość i polepszysz trawienie. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz są źródłem witamin i minerałów. Cennym dodatkiem jest też cynamon - polepsza pracę nerek i przyspiesza przemianę materii.

Dodatkową zaletą pieczenia muffinów jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko. Właściwie im krócej mieszasz ciasto, tym lepszy efekt. Zabieramy się do pracy!

Składniki (na 14-15 muffinów):

- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki + 4 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów
- 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 230 ml mleka migdałowego
- 2 dojrzałe banany
- 2 garści ulubionych orzechów
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki sezamu
- 3 garści jeżyn i 2 figi (mogą być inne owoce)

W misce umieść płatki owsiane, zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na bok na 30-40 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy i rozpuść olej kokosowy. Do płatków owsianych wsyp otręby, wbij jajko i dodaj banany. Banany rozgnieć widelcem i połącz z resztą składników. Wlej mleko i olej kokosowy. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj orzechy i sezam. Zamieszaj dokładnie, ale krótko. Foremki do muffinów wyłóż papilotkami. Ciasto wkładaj do 3/4 ich wysokości, na wierzch wciśnij delikatnie owoce i posyp płatkami owsianymi. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ok. 11-15 minut.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Ola Bartosik zapytał(a) 22 października 2016
Pytanie dotyczy artykułu Muffiny – domowe są zdrowe!
Czy można użyć jednak mąki pszennej ?