Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Nasiona chia – ziarenka mocy

Nasiona chia – ziarenka mocy
Pudding z nasionami chia i duszonymi malinami. Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi

Całkiem niedawno nasiona chia stały się wyjątkowo modne. I dobrze. Bo to kolejny produkt zaliczany do superfoods. Wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia konfiguracja kwasów tłuszczowych sprawia, że te nasiona powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Nasiona chia to stosunkowa nowość na sklepowych półkach, choć ludzkości znane są już od dawna. Na ziemiach Meksyku i Gwatemali uprawiano je jeszcze w czasach prekolumbijskich, doceniając wysoką zawartość oleju, której zawdzięczają swoją nazwę. Chia przekłada się dosłownie na słowo oleisty.

Z chia można wyciskać zdrowy olej, ale ich zastosowanie jest o wiele szersze. Te małe ziarenka mają bowiem ciekawą właściwość ‒ potrafią pochłaniać wodę w stosunku dziewięciokrotnie większym do swojej masy. Ich smak jest neutralny, więc można wzbogacić nimi wiele potraw, nie zmieniając ich smaku. Można je dodawać do sałatek, koktajli owocowo-warzywnych czy porannego muesli. Bodaj najpopularniejszym zastosowaniem nasion chia, które szturmem zdobywa kawiarniane śniadania, jest pudding z nasion chia na mleku kokosowym. Mamy dla was trzy zupełnie nowe przepisy na wariacje z chia w roli głównej: wszystkie pyszne, oryginalne i zdrowe.

Pudding z chia i duszonych malin

Składniki:

- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka malin
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru

Chia zalej mlekiem i odstaw na przynajmniej godzinę. Maliny wsyp do garnuszka i dodaj cukier, na średnim ogniu podgrzewaj je do momentu, aż owoce rozpadną się i zgęstnieją. Przestudzone maliny wymieszaj z mlekiem zmieszanym z nasionami chia i pozostaw na kolejną godzinę.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Alka zapytał(a) 6 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Nasiona chia – ziarenka mocy
Nasiona chia są drogie. Czy samodzielnie można zasiać i zebrać z wyhodowanych roślin nasiona? Jak i kiedy można to zrobić ?
FitStyl odpowiedział(a) 7 grudnia 2015
Ad. 1 w zależności dla kogo, bezrobotny powie, że drogie, bogaty, że to groszowe sprawy. Cena oscyluje w granicach od 20 do nawet 40zł za kilogram. Dlatego wpierw należy zrobić dobry research w poszukiwaniu dobrego produktu, tak aby nie przepłacać. Ja osobiście wybieram nasiona chia od ViVio. Ad. 2 Nie, w naszym klimacie ów ziarenek nie wyhodujesz. Przepis z artykułu bardzo ciekawy, polecam jeszcze recenzję nasionek z bloga http://theloth.blogspot.com/2015/07/nasiona-chia-marki-vivio.html