Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Nie marnuj jedzenia! Błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia!  Błyskawiczne pesto z natki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście. A jak nie, to piękne i zdrowe nacie selera, marchwi czy pietruszki i tak lądują w domowym koszu. To przecież niesmaczne części – usprawiedliwiacie marnotrawstwo. A my na przekór tej zmowie robimy pyszne pesto!

Takie nacie mogą z powodzeniem posłużyć jako baza do smacznych posiłków. Wyrzucając je, wyrzucacie witaminy, bo ta niepozorna zielenina zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest źródłem witamin C, PP, A, K, a także kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu oraz wapnia, które wzmacniają paznokcie, skórę i włosy. Dodatkowo natki dbają o wzrok, układ pokarmowy, odpornościowy i moczowy, odkwaszają organizm i usuwają nadmiar wody. Pesto będzie też łagodzić kaszel. A robi się je błyskawicznie! Świetnie nadaje się do makaronów, kasz, pieczywa lub jako dip do warzyw.

Błyskawiczne pesto z natki

przepis-na-pesto-z-naci

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- pęczek naci z marchewki, selera albo pietruszki
- łyżka sera dojrzewającego
- pół garści ulubionych orzechów
- sól i pieprz do smaku
- olej lniany
 -pół łyżeczki płatków chili
- jeden ząbek czosnku
 -sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Nać odetnij od warzyw. Umyj i wrzuć do blendera. Dodaj wszystkie składniki i zmiksuj. Olej dolewaj powoli do momentu, gdy pesto będzie miało lejącą, ale gęstą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij